Annons

Växjö växande värd för världslöften

Som en direkt konsekvens av att HPC i Växjö har så kallad ATC-ackreditering kan Sverige inom några år få en ny världsstjärna i kula.
19-årige bosniern Mesud Pezer, med ett personligt rekord på 18.86 (7-kiloskula), tränar sedan en tid tillbaka i Växjö - och Mesud vill bli svensk medborgare.
Sport • Publicerad 14 december 2013
Under de första dagarna i Sverige har Mesud och Bob bott på hotell, men snart får de dela lägenhet på söder i Växjö. Foto: FILIP SJÖFORS
Under de första dagarna i Sverige har Mesud och Bob bott på hotell, men snart får de dela lägenhet på söder i Växjö. Foto: FILIP SJÖFORSFoto: 
"Jag är en sann patriot från Uzbekistan" säger Bobur Shokirjonov, spjutkastaren som blev den förste IAAF-stipendiaten på HPC i Växjö. Foto: FILIP SJÖFORS
"Jag är en sann patriot från Uzbekistan" säger Bobur Shokirjonov, spjutkastaren som blev den förste IAAF-stipendiaten på HPC i Växjö. Foto: FILIP SJÖFORSFoto: 
Rätta vägen.Mesud Pezer är en av Europas mest lovande kulstötare. Nyligen anlände han till Växjö. Drömmen är att bli svensk medborgare. Foto: FILIP SJÖFORS
Rätta vägen.Mesud Pezer är en av Europas mest lovande kulstötare. Nyligen anlände han till Växjö. Drömmen är att bli svensk medborgare. Foto: FILIP SJÖFORSFoto: 

– I Sverige har jag helt andra förutsättningar att lyckas med min målsättning att stöta över 20 meter samt konkurrera på stora mästerskap som VM och OS. Dessutom bor min bror redan i Sverige, säger Mesud.

Det stora (198 centimeter/110 kilo) löftets tränare i Växjö, Vésteinn Hafsteinsson, är redan imponerad:

Annons

– Mesud är en oskolad supertalang. Eftersom det saknas inomushallar i Bosnien har Mesud inte kunnat stöta kula sedan i somras. Om han får stanna i Sverige och träna här under flera år kan han nå hur långt som helst.

Hur långt?

– Jag ser det inte som någon omöjlighet att han skulle kunna stöta 20-22 meter. Men visst, då krävs att han "gör jobbet" till 100 procent, svarar Vésteinn.

Men vad säger förbundet i Bosnien-Hercegovina om Pezers planer på att bli svensk medborgare?

– De är kloka och inser att Mesuds framtid som kulstötare ser betydligt sämre ut om han blir kvar där. Under väntan på ett svenskt medborgarskap kommer Mesud att tävla för Bosnien-Hercegovina men förhoppningsvis kunna bo och träna här i Sverige.

– Men man ska komma håg att en sådan process tar mellan tre och fem år, påpekar Vésteinn.

Mesud säger så här om sina första intryck av Sverige:

– Det är precis så perfekt som jag trodde efter att ha läst om Sverige och sett filmer om Sverige på tv.

Mesud är den andre aktive som får stipendium av IAAF (Internationella friidrottsförbundet) för träning på HPC i Växjö.

Föst ut var Bobur Shokirjonov, en 23-årig sputkastare från Uzbekistan, som anlände till Växjö den 2 december.

Annons

Bob, han kallas så av sina nya svenska vänner, deltog på OS i Peking blott 17 år gammal.

På sistone har han haft en del problem med motivation och skador, men nu är det tänkt att han under Andreas Wulffs ledning ska få en positiv utveckling.

– Bob kastade 79 meter som 19-åring och har alla fysiska förutsättningar som krävs. Han är 195 centimeter lång och väger 103 kilo. Nu ska vi först och främst slipa till en del tekniska detaljer, säger Andreas.

I yngre år höll Bob på med flera olika idrotter (fotboll, boxning, brottning, friidrott) men de senaste nio åren har han satsat på spjut under Elena Svechnikovas ledning.

– Bob har under den perioden fått ekonomisk sponsring av sina bröder. Men trots det har hans träningsförhållanden i Uzbekistan varit långt ifrån optimala. Det är därför IAAF nu gett honom chansen att under sex månader utvecklas på HPC i Växjö.

Andreas Wulff berättar också att Bob hittills i karriären varit van vid att styras av sin tränare in i minsta detalj medan det ledarskap som Wulff själv förespråkar präglas av ömsesidig delaktighet.

– Svenska friidrottare söker ofta efter rätt känsla. Friidrottare med samma bakgrund som Bob vill däremot ha väldigt raka direktiv. Men jag jobbar även med lagidrottare, och där är det raka direktiv som gäller, så för mig är det inga problem att förstå Bobs önskemål.

Vare sig Mesud eller Bob pratar (än så länge) engelska, men en fråga svarar Bob på utan minsta tvekan i rösten, och det är den om han också vill bli svensk medborgare?

– Nej, jag är en sann patriot från Uzbekistan...

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons