Växjöduo ska hjälpa Linköping försvara guldet

Som nytillträdda tränare har Peter ”Kuno” Johansson och Jörgen ”Divan” Petersson redan hunnit med att spela hem två titlar med Linköpings FC – LdB Cup i vintras och supercupen för en och en halv vecka sedan. På lördag rullar damallsvenskan i gång och Linköping ska försöka försvara SM-guldet från i höstas.
Sport • Publicerad 1 april 2010

– Vi kommer att göra allt för att vinna så mycket som möjligt den här säsongen, säger Kuno apropå lagets målsättning 2010.

Tränarduon från Växjö har dock fått bygga sitt lag utan den tongivande kvartetten Caroline Seger, Sara Larsson, Jessica Landström och Kosovare Asllani som blivit proffs i USA.

– Klart att det märks. Vi har förlorat en hel del mål i de spelarna som har försvunnit, men vi har fortfarande kvar en del finska och svenska landslagsspelare. Sedan är Josefine Öqvist tillbaka. Hon känns som ett nyförvärv kan man säga eftersom hon var borta i stort sett hela förra säsongen, säger Kuno.

Linköping har också fått in nytt friskt blod i truppen. Finska landslagsforwarden Linda Sällström beskriver Kuno som ”jätte- snabb och en målskytt av rang”.

Norska duon Nora Holstad Berge och Ingrid Schjelderup spelar båda i Norges U23-landslag. Nora är lagkapten i landslaget och en stabil försvarsspelare, medan Ingrid är en kvick innermittfältare. I Maria Svensson, närmast från Kenty, breddas försvaret och U17-landslagsspelaren Jonna Andersson kan blomma ut på allvar den här säsongen.

Förutom målfarliga ”Jossan” Öqvist framåt har ”Kuno ”och ”Divan” sina nyckelspelare i Charlotte Rohlin och nigerians- ka Faith Ikidi. Båda är försvarsklippor i såväl Linköping som i sina respektive landslag.

– Vi har allsvenskans bästa försvar. Det vi måste jobba på är att få fler spelare involverade i anfallsspelet. Få med backarna upp i anfallet, säger Kuno som tonar ner förväntningarna på det ena laget trots mästartiteln.

– Vi satsar ungt och kommer att slå ur underläge.

Kuno tror att Umeå får det svårt i år och framhåller LdB Malmö som favorit till SM-guldet.

– Göteborg blir nog också farliga, tror Kuno Johansson.

Just Kopparbergs/Göteborgs FC står för premiär- motståndet på lördag – i Norrköping.

Folkungavallen är nämligen inte i speldugligt skick, därför spelas säsongens första hemma- match på Nya Parken i grannstaden.

– Det är lite tråkigt, men tyvärr är det så att det blir Norrköping i?stället, konstaterar Kuno vars lag dock så sent som förra söndagen försvarade titeln i supercupen på just Parken, när Umeå beseg- rades med 2–0 efter mål av nyförvärven Nora Holstad Berge och Linda Sällström.

SM-mästarna Linköping innehar också svenska cuptiteln och till hösten väntar jakten på den enda titeln som Linköping saknar för tillfället – cham- pions league.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.