Annons

Vegas jämnade ut – med Lehner i mål

Semifinalserien mellan Vegas och Montreal i NHL-slutspelet är utjämnad efter ett förlängningsmål av Vegas.
Ishockey • Publicerad 21 juni 2021
Robin Lehner var tillbaka i storform i Vegasmålet.
Robin Lehner var tillbaka i storform i Vegasmålet.Foto: Graham Hughes/The Canadian Press/AP/TT

Efter målfattiga 60 minuter och knappt en och en halv minuts förlängning, vann Vegas över Montreal med 2–1 i Stanley Cup-slutspelet. Det står nu 2–2 i semifinalserien som avgörs i bäst av sju.

Robin Lehner, som inte har spelat sedan första kvartsfinalmatchen mot Colorado i slutet av maj, då han släppte in sju puckar, räddade 27 skott i Vegasmålet. Han utsågs till en av matchens bästa spelare.

Annons

Lehners insatser, inte bara i nattens match utan även under de tidigare, då han inte spelade, hyllades av lagkamraterna:

– Han har varit vår bästa hejaklack när han inte har spelat och hans positivitet smittar av sig. Jag är glad för hans skull att han fick spela i kväll igen. Han är otroligt viktig för oss, säger Max Pacioretty, som får medhåll av Alex Tuch:

– Han spelade fantastiskt bra i kväll. För oss spelar det egentligen inte någon roll vem som står i målet. Han är en fantastisk lagkamrat.

"Motiveras av skitsnacket"

Själv säger Lehner att han gick in i den här matchen som vilken annan som helst.

– För mig var det bara en match som alla andra. Det gäller att gå ut och hjälpa mitt lag att vinna. Att det är en match till för att ta sig vidare i Stanley Cup, det kommer på andra plats, säger han.

– För mig spelar det egentligen inte någon roll om jag är på bänken eller på isen – jag gör mitt bästa för laget. Det är en lagsport trots allt. (Förstemålvakten Marc-Andre) Fleury har varit helt otrolig, och det är tack var honom som vi har kommit så här långt, fortsätter han.

Lehner säger att han hämtar motivation i den kritik som har framförts mot honom i media efter Coloradoförlusten.

– Jag har lagets stöd och bryr mig egentligen inte så mycket om vad alla säger. Men allt skitsnack motiverar mig att göra mitt bästa på isen.

Vegastränaren Peter DeBoer säger att det aldrig var någon tvekan att låta Lehner spela.

– Han var fantastisk, och jag visste att han skulle vara bra.

Annons

– Vi skulle inte ha varit här i dag utan Fleury, men det är en hel massa hockey (på kort tid). För mig var det inte en större risk att låta Lehner spela, trots att han inte spelat på länge, än att låta en utsliten Fleury spela, säger DeBoer.

Barndomsdröm

Under ordinarie speltid såg Montreal ut att vara mer på hugget, med 28 skott mot Vegas 20. Och det var även kanadensarna som spräckte matchnollan i slutet av den andra perioden. Paul Byrons 1–0 höll sig halvvägs genom tredje, då Brayden McNabb, framspelad av William Karlsson, jämnade ut.

Nicolas Roy satte det avgörande målet en minut och 18 sekunder in i förlängningen.

– Det är en kille som ibland flyger under radarn, men som är viktig för laget. Kul att han fick avgöra på hemmaplan, säger Alex Tuch om Roy, som kommer från ett litet samhälle i Québec

– Det är en barndomsdröm att få göra mål på Centre Bell mot (Monteral) Canadiens, säger Nicolas Roy.

Fakta: Stanley Cup-slutspelet

Semifinalerna (bäst av sju matcher) i NHL-slutspelet Stanley Cup:

Tampa Bay–New York Islanders, 2–2 i matcher. Nästa match spelas natten mot tisdag, svensk tid.

Vegas–Montreal, 2–2 i matcher. Nästa match spelas natten mot onsdag, svensk tid.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons