Annons

Victoriapristagaren drömmer om guld med Tre Kronor

Tre Kronor glimrar inte längre.
Ishockeylandslaget är långt från glansdagarna – men det får inte Erik Karlsson att sluta drömma.
– Jag hoppas få chansen att vinna med Tre Kronor, säger Victoriapristagaren.
Ishockey • Publicerad 14 juli 2023
Årets Victoriastipendiat Erik Karlsson tar emot sitt pris av kronprinsessan Victoria under Victoriakonserten på Borgholms slottsruin i samband med firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag på Öland.
Årets Victoriastipendiat Erik Karlsson tar emot sitt pris av kronprinsessan Victoria under Victoriakonserten på Borgholms slottsruin i samband med firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag på Öland.Foto: Mikael Fritzon/TT
Karlsson gör hand- och fotgjutning i Kay Wieståls park i Borgholm på Öland i samband med Victoriapriset.
Karlsson gör hand- och fotgjutning i Kay Wieståls park i Borgholm på Öland i samband med Victoriapriset.Foto: Caisa Rasmussen/TT
Erik Karlsson.
Erik Karlsson.Foto: Mikael Fritzon/TT
Erik Karlsson i Tre Kronordressen. Arkivbild.
Erik Karlsson i Tre Kronordressen. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

Den 33-årige stjärnbacken svarade den gångna ishockeysäsongen för osannolika 101 poäng i NHL:s grundserie för sitt San Jose. För den noteringen förärades han med priset som den nordamerikanska ligans bästa back och med det prestigefyllda Victoriapriset som han tar emot i Borgholm på Öland under fredagskvällen.

I landslaget har Karlsson inte spelat sedan säsongen 2016–17 – men han drömmer om att få göra det igen. Och då kanske även vinna ett efterlängtat VM-guld.

Annons

– Jag hoppas verkligen att jag får dra på mig Tre Kronor-tröjan igen och att få vinna. Jag håller landslaget väldigt, väldigt högt. Det vore väldigt roligt att få chansen att spela med Tre Kronor igen, säger han.

Vill få chansen

De senaste åren har Tre Kronor trampat vatten.

I år blev det respass ur VM mot lilla Lettland redan i kvartsfinalen och faktum är att Sveriges landslag inte har tagit någon medalj sedan guldet i Danmark 2018. Kritiska röster menar att någon form av omtag behövs för att Sverige ska hitta tillbaka till toppen.

Om den mörka utvecklingen oroar backstjärnan Erik Karlsson?

Alls inte.

– Det är så små marginaler i hockey, säger han till TT.

– En mindre nation kan ha en bättre dag, och då blir det förlust för de större. Så enkelt är det. Det är lite som att singla slant, det kan bli både krona och gubbe. Vi i Sverige har så många bra spelare, vi producerar hela tiden nya, och som landslag har vi alltid varit ett av de mest framgångsrika.

Har tackat nej

Karlsson har vid flera tillfällen – och av olika anledningar – tackat nej till VM-spel, precis som många andra blågula NHL-stjärnor. Att det blir så många "tack, men nej tack" från de allra bästa spelarna är inget konstigt, enligt Karlsson.

– Ibland kan det vara svårt att få ihop det, tyvärr. Det kan vara skador. När man blir äldre har man en familj att ta hänsyn till och man ska komma ihåg att säsongen borta i Nordamerika är väldigt lång. Men jag hoppas verkligen att jag får spela med Tre Kronor i framtiden, kanske i OS nästa år, säger han.

Säsongerna har dock inte blivit lika långa som Karlsson önskat. Trots de personliga framgångarna har San Jose haft det tufft och Karlsson har inte hymlat med att han gärna ser ett klubbyte. Carolina och Pittsburgh sägs ligga nära till hands.

Annons

– Jag skrev på ett nytt kontrakt med San Jose för att jag ville vinna. Nu har det inte blivit så. Om jag behöver flytta hela min familj någon annanstans så kommer jag göra det. Jag spelar för att vinna. Det kommer kanske inte bli trevligt eller enkelt, men jag kommer fatta det beslut som är bäst för mig i min professionella karriär, sade Karlsson på NHL:s prisgala i juni.

Fakta: Erik Karlsson

Född: 31 maj 1990 (33 år)

Position: Back

Klubb: San Jose

Tidigare klubbar: Frölunda 2007–09, Ottawa 2009–18 (gästspel i Jokerit under lockout-säsongen 2012–13), San Jose 2018–.

Meriter: Tre gånger utsedd till NHL:s bäste back. Sju gånger uttagen i NHL:s all star-lag. Ett VM-brons.

Aktuell: Årets Victoriaprisvinnare som tar emot priset i Borgholm på Öland under fredagskvällen.

Fakta: Senaste Victoriapriset-vinnarna

2014: Sveriges herr- och damstafettlag i skidor

2015: Sarah Sjöström, simning

2016: Henrik Lundqvist, ishockey

2017: Jenny Rissveds, cykel

2018: Stina Nilsson, skidor

2019: Hanna Öberg, skidskytte

2020: Armand Duplantis, stavhopp

2021: Nils van der Poel, skridsko

2022: Ebba Årsjö, alpint

2023: Erik Karlsson, ishockey

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons