Vind i seglen för Dahlberg: "Haft ett kanonår"

Växjöbördige seglaren Anton Dahlberg, 25, och hans kollega Sebastian Östling, 26, fortsätter att hålla världsklass i 470-klassen.
Sport • Publicerad 4 maj 2010
Anton Dahlberg
Anton DahlbergFoto: Lena Gunnarsson

I Världscupregattan i franska Hyères i Provence tog Anton och Sebastian hand om bronsmedaljen.

– Vi har haft ett kanonår 2010, det känns som en saga, säger Anton Dahlberg.

När Anton och Sebastian åkte till franska rivieran hade de inte fokus på resultatet, utan de såg regattan som en mental uppladdning.

Inför sista kryssen i medaljracet, de tio främsta i klassen, låg svenskarna sist, men genom den mentala uppladdningen lyckades de behålla fokus och kämpa sig till tredje platsen totalt.

– Det känns riktigt bra just nu, vi arbetade som ett team, säger Anton Dahlberg.

Tävlingen i Hyères har testat seglarnas tålamod ordentligt då det har bjudits på högsommarväder med lätta vindar och försenade tävlingar.

På franska rivieran har 900 seglare från 41 nationer samlats för att göra upp i klasserna.

Anton Dahlberg och Sebastian Östling fick allt att stämma. De tog tillvara på varje råd från mentale coachen och förre 470-seglaren Claes Gregart.

– Det har varit långa dagar och svåra race. Nyckeln till framgången var att vi kunde hjälpa varandra att ladda om inför nästa race och ta med de positiva känslorna. Vi gav inte upp och fortsätta jobba, vi tog de rätta besluten, och vi hittade nya krafter, summerar Anton.

Tidigare vann svenskarna Världscupcircusen i Biscayne Beach, Miami, efter ett av klassens mest spännande finalrace och följde upp med en sjunde plats i Palma de Mallorca.

Om tre veckor är den svenska 470-besättningen i farten igen i holländska vatten.

Anton Dahlberg lever som seglingsproffs. Och han stortrivs.

– Nu är det 110 procents satsning på segling. Det krävs om man ska bli nummer ett i världen, säger han.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.