Annons

Vittnar om osund kultur i norska skidlandslaget

Vallaren Frode Pedersen jobbade i nio år för det norska skidlandslaget.
I en intervju med VG vittnar han nu om en osund kultur i landslaget med inslag av mobbning och trakasserier.
Nu öppnar det norska skidförbundet en internutredning.
Längdskidor • Publicerad 13 september 2023
Johannes Hösflot Kläbo (till vänster) och Frode Pedersen under ett träningspass 2022. Arkivbild.
Johannes Hösflot Kläbo (till vänster) och Frode Pedersen under ett träningspass 2022. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Pedersen hade stora framgångar som vallare i det norska landslaget och jobbade bland annat nära storstjärnan Johannes Høsflot Klæbo mellan 2017 och 2023.

I våras förnyades inte hans kontrakt med landslaget vilket han hävdar var ett ogrundat beslut. Nu talar han ut om en kultur i landslaget som han beskriver som unken.

Annons

– Min önskan är att arbetsmiljön ska förbättras för de anställda. Jag vill fokusera på grundläggande värderingar, normalt beteende och att behandla andra människor med respekt. Det händer mycket bakom kulisserna som folk tyvärr inte ser, säger han.

Han exemplifierar med en händelse under VM i Planica tidigare i år. Inför loppet på 15 kilometer försvann Høsflot Klæbos favoritskidor plötsligt. Bara två timmar innan loppet skulle starta var skidorna sedan tillbaka – vilket var för tajt för att han skulle hinna byta. Den norska stjärnan åkte sedan in som fyra och missade pallen.

– De (skidorna) var helt förstörda och det såg ut som att någon hade gått med dem över en grusparkering eller något. Jag vet inte var de hade tagit vägen, men inte i en skidbacke i alla fall. De var trasiga, säger han.

Efter VG:s intervju har det norska skidförbundet meddelat att de öppnat en internutredning.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons