Näslund: "En av de största stunderna"

Från VM-guld i Idre till nästa års OS i Peking.
Den spännande framgångssagan om Sandra Näslund fortsätter – och nu börjar hennes OS-resa.
Skicross • Publicerad 13 februari 2021
Sandra Näslund jublar efter VM-guldet i Idre.
Sandra Näslund jublar efter VM-guldet i Idre.Foto: Anders Wiklund/TT

Skicross-triumfen i Idre blev hennes andra VM-guld. Hon har också vunnit världscupen totalt, men saknar OS-framgångar. Därför reagerade Sandra Näslund när hon påmindes om att det bara återstår ett år kvar till OS i Peking.

– Det är klart att OS är ett stort mål. Jag vill gärna ta en medalj. Det vore stort, säger hon.

Samtidigt berättar landslagstränaren Eric Iljans att de svenska OS-förberedelserna redan har börjat.

Landslaget kunde knappast få en bättre skjuts i det arbetet efter VM i Idre med guld till Sandra Näslund och brons till Erik Mobärg.

Framgångar som dessutom kan locka sponsorer.

– Den största utmaningen för oss inför OS är materialfrågan eftersom det är en helt annan snö i Kina. I det arbetet är det bra med fina förutsättningar, säger Iljans.

Näslund hoppas också på bra externt sponsorstöd.

– All denna framgång är bra för oss eftersom vi är ett litet lag. Men nu är det viktigt att vi också njuter av den här framgången.

Sandra i tårar

Det har gått en stund efter målgången som innebar det historiska hemmaguldet, och som kom oväntat efter den svåra knäskadan. Det har bara gått fem dagar sedan hon första gången åkte i en bana efter skadan.

Det är en stor anledning till att hennes ansikte är blött av tårar när hon tar emot gratulationer.

– Det här är en av de största stunderna jag varit med om som skidåkare. Visst, det var stort att vinna första VM-guldet och världscupen totalt. Men att på det här sättet komma tillbaka efter att inte ha tävlat någonting på säsongen och sedan ta ett VM-guld på hemmaplan. Det är stort. För någon vecka sedan trodde jag inte jag skulle stå här i dag.

Hon hade en tävlingsdag där allt fungerade och knäet höll bra. I kvarts- och semifinalen gled hon ifrån åkarna på perfekta skidor.

Åker vidare

I finalen försökte storfavoriten Fanny Smith, från Schweiz, utmana men misslyckades.

– I första svängen kände jag att Fanny var nära, men jag hörde dem inte. Annars var det svårt att veta var man hade konkurrenterna, förutom i svängarna då jag kunde skymta dem, säger Näslund.

På den långa målrakan var 24-åringen ohotad och kunde passera mållinjen som segrare.

– Det var en så otroligt skön känsla efter allt som varit, säger Sandra Näslund, som inte fick mycket tid att fira guldet.

Efter en trevlig stund med laget på lördagen var det dags att packa väskorna. På söndagen blir det nämligen avfärd till Österrike för den fortsatta världscupen som blir viktig för OS-uppladdningen.

Fakta: Sandra Näslund

Ålder: 24 år.

Födelseort: Gudmundrå.

Klubb: Kramfors Alpina Klubb.

Meriter: Vann både skicross- och freestylevärldscupen säsongen 2017-2018, VM-guld i skicross 2021 i Idre och 2017 i Sierra Nevada, Spanien, världscupvinnare i skicross säsongen 2019-2020, femteplats i Sojti-OS 2014 samt en fjärdeplats i OS i Pyeongchang 2018.

Övrigt: Har inte kört i världscupen den här säsongen på grund av en knäskada.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.