GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Svenske tvåan: "En näst intill perfekt helg"

Elva hundradelar från seger och en fulländad dag.
Ryttarstjärnan Henrik von Eckermann kunde med all rätt ha grämt sig, svurit och surat över att vara så nära men ändå så långt ifrån.
I stället konstaterar han:
Ridsport • Publicerad 18 juni 2022
Henrik von Eckermann blev tvåa i Stockholms grand prix.
Henrik von Eckermann blev tvåa i Stockholms grand prix.Foto: Jessica Gow/TT
Henrik von Eckermann flyr prispallen där Christian Ahlman får en skur skumpa sprutat på sig av trean Marcus Ehning.
Henrik von Eckermann flyr prispallen där Christian Ahlman får en skur skumpa sprutat på sig av trean Marcus Ehning.Foto: Jessica Gow/TT

Den svenske världstvåan rev inte ett hinder i fredagens omgång och följde upp med ännu en felfri ritt på lördagseftermiddagen.

Två rundor till framåt kvällen och han hade på nytt klarat samtliga kombinationer, plank och annat som banbyggaren ställde upp för att göra det riktigt marigt för ryttarna i Global Champions Tours GP-hoppning.

Bara 6 ekipage av 35 nådde omhoppningen och von Eckermann gick ut till den som siste ryttare med vetskapen att tysken Christian Ahlmann och Dominator var duon att slå.

"Är nöjd ändå"

När landslagsstjärnan fört King Edward över det sista hindret visade siffrorna +0,11 i rött, inte i –0,11 i grönt.

– Jag vill alltid vinna och hade förstås hellre stått överst på pallen och haft de där elva hundradelarna på min sida, men jag är nöjd ändå. Hästen kunde inte ha gjort det bättre.

– Det kändes som om den kunde ha gjort tre rundor till. Den är fantastisk, säger von Eckermann.

Ahlmann var dessutom rätt person att förlora mot. Tysken vann sin andra deltävling för säsongen och det innebär att von Eckermann kvalade in till superfinalen i Prag i höst och avslutningen av GCT.

Med mindre än två månader till VM går allt enligt plan. Nu återstår bara en tävling, om två veckor i Knokke, Belgien. Sedan får King Edward träna, vila och helt ladda för mästerskapet i Herning.

– Det är skönt att känna att allt stämmer. Det var en magisk känsla att hoppa hästen. Han är så med på noterna, det bygger upp ett självförtroende och jag ser fram emot vad som komma skall, säger han.

Snöpliga nedslag

Malin Baryard Johnsson på Indiana och Peder Fredricson på All In vann lagtävlingen bara någon timma innan den individuella GP-hoppningen. Båda fick ett nedslag och missade omhoppningen.

Någon större besvikelse visade de inte.

– Man vill alltid gå nolla, så klart. Men samtidigt var det kul med vinst i förra klassen, och han hoppade bra. Jag tror han åker härifrån i bättre form och behövde den här rundan för att komma i form för kommande grejer, säger Fredricson.

Baryard Johnsson:

– Det är inte så mycket att säga om. Indiana gör ytterligare en fantastisk runda. Vi kom lite nära hindret och hon hann inte riktigt upp, men det är ändå en strålande insats. Nu har vi hoppat så många felfria rundor på slutet och då kommer man nära en rivning.

Stärkte sina chanser

Jens Fredricson, fem år äldre bror till Peder, är en av de hetaste utmanarna som fjärderyttare i förbundskaptenen Henrik Ankarcronas VM-lag.

Han stärkte klart sina chanser genom att nå omhoppningen. Där drog han på sig två nedslag.

– Varken jag eller hästen är snabba nog att hänga med i det här tempot, men får vi göra det här några gånger lär vi oss helt enkelt, säger han.

VM-platsen vill han inte spekulera i.

– Vi har en förbundskapten som har tagit medaljer varenda gång så jag förväntar mig att han tar ut det bästa laget. Jag förbereder mig och min häst så bra jag kan. Men det skulle vara kul. Jag har aldrig gjort ett VM och har aldrig ridit ett mästerskap med brorsan. En sak till är att jag har en så bra häst att jag tror att jag skulle kunna göra bra resultat, säger Jens Fredricson.

Henrik Ankarcrona tar ut VM-laget i samband med de internationella tävlingarna i Falsterbo i mitten av juli.

Fakta: De har vunnit i GCT

Vinnarna hittills i de åtta genomförda deltävlingarna i Global Champions Tour:

Doha: Ludger Beerbaum, Tyskland

Miami Beach: Katrin Eckermann, Tyskland

Mexico City: Ludger Beerbaum

Madrid: Sanne Thijssen, Nederländerna

S:t Tropez: Malin Baryard Johnsson, Sverige

Hamburg: Christian Ahlmann, Tyskland

Cannes: Daniel Deusser, Tyskland

Stockholm: Christian Ahlmann

Återstående tävlingar: Paris, Monaco, London, Valkenswaard, Rom, New York och Riyadh.

Samtliga vinnare i deltävlingarna plus några av tvåorna – bland dem Henrik von Eckermann – gör upp i superfinalen i Prag i november.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.