Annons

Zlatan på dubbla stolar – har Uefas ögon på sig

Såväl Hammarby som AC Milan jagar en plats i Europa League.
Något som för Zlatan Ibrahimovic kan innebära ett brott mot Uefas regelverk.
"Uefa övervakar situationen", skriver det europeiska fotbollsförbundet till TV4:s .
Fotboll • Publicerad 10 augusti 2020
Zlatan Ibrahimovic är både delägare i Hammarby, som han tränade med under våren, och spelare i Milan. Arkivbild.
Zlatan Ibrahimovic är både delägare i Hammarby, som han tränade med under våren, och spelare i Milan. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Tidigare under måndagen lottades Hammarby mot ungerska Puskás Akadémia FC i den första kvalomgången till Europa League.

Zlatan Ibrahimovics Milan kliver in i kvalet först i omgång två – och vill det sig illa kan det bli så att turneringen inte kommer ha rum för både den italienska storklubben och Hammarby.

Annons

Anledningen är att Ibrahimovic är delägare i "Bajen" och har en representant i Stockholmsklubbens aktiebolagsstyrelse.

Hjälpt med nyförvärv

Fotbollskanalen har tagit del av Uefas regelverk där en paragraf säger att ingen får ha en roll i flera Europa League-klubbar samtidigt – oavsett om det handlar om klubbledning, administration eller det sportsliga.

Vidare står det, enligt Fotbollskanalen, att ingen individ får ha kontroll eller inflytande över mer än en klubb som deltar i en av Uefas klubblagsturneringar och att om två eller fler klubbar inte följer integritetsreglerna så kan bara en av dem få delta.

Hammarby har vid flera tillfällen fått hjälp av Ibrahimovic att värva spelare. Han var bland annat delaktig i rekryteringen av Abbe Khalili inför säsongen.

– I sluttampen fick vi hjälp av Mr Zlatan, sade sportchefen Jesper Jansson när spelaren presenterades.

Får spela

I ett mejl till Fotbollskanalen skriver Uefa att man "övervakar situationen" men understryker samtidigt att Zlatan Ibrahimovic inte kan få spelförbud i turneringen:

"Under inga omständigheter kan en spelare förhindras att spela i en av Uefas klubblagsturneringar, med hänvisning till tidigare nämnda artikel 5.”

Hammarbys ordförande Richard von Yxkull hälsar fotbollssajten att han inte vill kommentera ärendet och ber om att få återkomma.

Ibrahimovics kontrakt med Milan går ut vid månadsskiftet men flera rapporter gör gällande att svensken är nära att förlänga med Serie A-klubben.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons