Annons
Nyheter

Agne vill göra tillgängligheten ännu bättre

Nyheter • Publicerad 27 februari 2006

STOCKHOLM (SMP) Det sägs att drygt 80 procent av alla svenska medaljörer på EM, VM och OS (oavsett kön och oavsett idrottsgren) kommer från kommuner med färre än 70 000 invånare.

Efter en helg på friidrottens inomhus-SM i Stockholms södra förorter förstår jag varför.

Annons

Sätrahallen ligger i Skärholmen, söder om Söder. Bor du i de västra delarna av huvudstaden, där det fortfarande inte finns någon friidrottshall, tar din resa till och från Sätrahallen minst lika lång tid som hela ditt träningspass.

Dessutom: Hur många föräldrar accepetrar att sonen eller dottern tvingas sköta läxläsningen på tunnelbanan bara för att han eller hon råkar vara intresserad av att träna friidrott?

Vid hotellfrukosten hamnar jag intill en familj från Åland som valt att tillbringa sista sportlovshelgen i Stockholm. Vi pratar om ditten och datten när jag råkar nämna att jag kommer från en stad i södra Sverige som heter Växjö.

- Ahh, då känner du Carolina Klüft, säger sonen, som fram till dess varit helt tyst.

Men inte nog med det. 14-åringen från Åland visar sig veta mer om Växjö.

- Ni är bra på tennis, och har en motorförare som heter Wirdheim, säger han.

Växjö känt för friidrott, tennis och motorsport

Den lille grabben bekräftar därmed, aningen oväntat, precis det som Carolina Klüfts tränare Agne Bergvall sagt till mig en dag tidigare. Nämligen att Växjö visserligen har ett fotbollslag i högsta serien, precis som många andra svenska städer, och ett hockeylag i näst högsta serien, precis som ännu fler andra svenska städer, men i vida världen ändå är mest känt för friidrott, tennis och motorsport.

n n I Växjö finns nämligen något som saknas i storstäderna: Tillgänglighet. Speciellt för de som vill utöva sporter som friidrott och tennis.

- Men Växjö ska inte nöja sig med att vara ledande i Sverige. Växjö måste försöka bli världsledande. Men då behövs ytterligare en inomhushall i Växjö inom ett par år. Antingen en ren friidrottshall, eller kanske en kombinerad tennis- och friidrottshall, säger Agne.

Annons

Vill verka, men inte synas

Eftersom hans utspel andas önsketänkande (räcker det inte med Arenastaden?) kan jag inte låta bli att lansera ett namnförslag på den nya hallen: "Stockholms musik har Berwaldhallen, snart kanske Växjös friidrott har Bergvallhallen" föreslår jag, halvt på skämt halvt på allvar.

Men då ryggar Agne tillbaka och hotar med att skrota hela idén. Carolina Klüfts tränare vill gärna verka, men absolut inte synas. För den oinvigde verkar Bergvall vara en lite lagom slarvigt klädd person som mest glider omkring och hälsar på allt och alla.

Men skenet bedrar.

När jag i fredags försökte prata med Agne sa han sig "sitta i ett viktigt möte" samtidigt som han sprang (!) förbi mig två gånger. Bara Bergvall klarar av att sitta och springa samtidigt...

När jag nästa morgon ser hans bil på parkeringsplatsen utanför Sätrahallen hänger det ett långt, blått rep på vänster backspegel. Det visar sig att Agne agerat räddare i nöden sedan IFK Växjös minibuss, med bland annat stavhopparen Håkan Jedhammar som passagerare, fått punktering utanför Nyköping. Vem rycker ut med egen bil, och eget rep, för att transportera Jedhammars stavar till Sätrahallen?

n n Jo, den världsberömde (förlåt Agne, jag kan inte hjälpa att du är känd) Carro-tränaren Agne Bergvall.

Ingen uppgift är för besvärlig för Bergvall, åtminstone inte om han får bestämma själv. Att han utförde det där "reptricket" visar på en annan Bergvall-egenskap: Han vill, för allt smör i Småland, inte missa någonting.

Utbyte, förnyelse och tradition

Agne har ett finger med i väldigt många spel och är fast övertygad om att utbyte av erfarenheter mellan olika idrotter är en viktig framgångsformel.

Annons

n n Två andra succéförutsättningar stavas förnyelse och tradition. Tillsammans skapar de spänning, precis som alla andra motpoler. På inomhus-VM i Moskva nästa månad kommer tre av coacherna att vara Agne Bergvall, Yannick Tregaro och Johnny Holm. Det ser också spännande ut - på tal om motpoler...

Men även om Bergvall, till skillnad från till exempel Tregaro, inte trivs i rampljuset är jag ganska säker på att han har ett behov av att få uppskattning för sitt arbete. Inte minst från sina uppdragsgivare.

Agne låter till och med lite kaxig när han plötsligt säger:

- Jag brukar få som jag vill.

Stämmer det behöver vi inte oroa oss för Växjöfriidrottens framtid. Utöver den där nya hallen vill Agne nämligen att IFK Växjö får fler tränare, ett bättre "helhetstänk", en ständigt pågående kompetensutveckling samt större förståelse för toppens betydelse för bredden och vice versa.

Sen, när allt detta blivit verklighet, kan Bergvall ännu en gång säga: "Vad var det jag sa, ingenting är omöjligt".

n n Visst. Extra möjligt blir allting om du slipper bo i en storstad.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons