Nyheter

Krönikan: Angelica Bengtsson - ett flygande fenomen

Helgens svensknamn: Gustafsson, Johansson och Bengtsson.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2010

I Tyskland utkämpade Bengt-Åke Gustafsson ett löjligt krig mot sina kritiker i massmedia (och hann dessutom med att coacha Tre Kronor till VM-brons).

I Göteborgs mördande hetta varLasse Johansson ännu en gång snabbare än någon annan svensk när Göteborgsvarvet avgjordes.

I Moskva skrev Angelica Bengtsson ett nytt kapitel kronobergsk idrottshistoria genom att sätta nytt ungdomsvärldsrekord i stavhopp.

Boaryd-Bengtsson är ett flygande fenomen (hockey-Bengt-Åke och löpar-Lasse får ursäkta). Någon kallade Angelica för "stavhoppningens Janne Boklöv" och jag kan delvis hålla med om den beskrivningen.

16-åringen går sin egen väg. I intervjuer har hon berättat att mycket träningsfokus ligger på gymnastik, teknik och styrka.

Hon är inte särskilt lång – men har trots det förutsättningar att gå långt...

Titta på grafiken nere till höger. Angelicas utvecklingskurva pekar stadigt uppåt. Men ju högre klarade höjder desto tuffare blir det att förhindra att kurvan planar ut.

Angelica gjorde sitt 4.47-hopp i ungdoms-OS-kvalet med mjuka stavar. Med styva stavar går det att hoppa ännu högre. Å andra sidan ställer hoppning med styva stavar stora krav på rejäl snabbhet och koordination i ansatslöpningen.

Eftersom 4.47 är en bra bit över kvalgränsen till sommarens EM målas Angelica nu, av vissa, upp som ett stort svenskhopp i Barcelona eftersom det går trögt för många andra svenska friidrottare.

Att lägga sådan press på en 16-åring tycker jagt är fel.

I dagens Smp säger Angelica att hon prioriterar både JVM och ungdom-OS högre än EM. Hon inser klokt nog att det är roligare att (kanske) vinna JVM-guld än att (kanske) ta en finalplats på EM.

Att kombinera JVM med EM blir praktiskt svårt eftersom JVM-stavfinalen avgörs i kanadensiska Moncton lördag den 24 juli och EM-stavkvalet avgörs på andra sidan Atlanten, i Barcelona, onsdag den 28 juli.

Det låter i mastigaste laget även för grymt imponerande Boaryd-Bengtsson. Eller?

En mastig motgång råkade ÖstertränarnaOttosson/Ernstsson (jag fortsätter på "son-temat") ut för i lördags. Tre tappade poäng hemma mot Falkenberg kan komma att stå Öster dyrt när säsongen ska summeras framåt hösten.

Östers anfallsspel var så ur-dåligt att klockorna stannade... Bokstavligt talat.

Speakern lyckades visserligen får igång matchuret efter en stunds elavbrott, men Otto/Ludde lyckades inte få igång Östers offensiv.

Jag saknar framförallt djupledslöpningar (gärna mot första stolpen), kvicka aktioner av forwards, tuffa satsningar samt spelare som vågar göra det oväntade.

Östers fans hoppas att de "bänknötare" som säkert får chansen från start i morgondagens cupmatch mot AIK visar att de är värda rejält med speltid även i fredagens viktiga superettanderby borta mot Jönköpings Södra.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.