Annons
Nyheter

Krönikan: HIF eller HIF för Johan Persson..?

Östers allsvenska centrallinje är snart ett minne blott. Målvakten Joakim Wulff skrev i går på för Varberg och såväl mittbacken Månz Karlsson som mittfältarna Johan Persson/Kenny Pavey och anfallaren Pablo Pinones Arce verkar vara på väg bort.
Nyheter • Publicerad 5 december 2013
På väg bort. Johan Persson vill inte vara kvar i Öster. "Om Persson hamnar i ett sydligt HIF (Helsingborgs IF) eller ett mer nordligt HIF (Hammarby IF) återstår att se. Jag har även hört att norska Stabaek visat intresse för den tuffe mittfältaren" skriver Smålandspostens sportchef Dan Magnusson. Foto: LENA GUNNARSSON
På väg bort. Johan Persson vill inte vara kvar i Öster. "Om Persson hamnar i ett sydligt HIF (Helsingborgs IF) eller ett mer nordligt HIF (Hammarby IF) återstår att se. Jag har även hört att norska Stabaek visat intresse för den tuffe mittfältaren" skriver Smålandspostens sportchef Dan Magnusson. Foto: LENA GUNNARSSONFoto: 

Beskedet att Johan Persson (trots att han har kontrakt med Öster även 2014) fått tillåtelse av klubbledning att söka efter ny klubb förstärker bilden av att Östers sportchef Peter Kuno Johansson bestämt sig för att till 100 procent stå bakom sin tränare Andreas Thomsson .

Det "Sheriffen" säger om bakgrunden till brytningen med Öster kan bara tolkas på ett sätt. Johan är missnöjd med tränaren och har därför bett om att få lämna.

Annons

En önskan som Österledningen alltså sagt ja till.

Om sedan Persson hamnar i ett sydligt HIF (Helsingborgs IF) eller ett mer nordligt HIF (Hammarby IF) återstår att se. Jag har även hört att norska Stabaek visat intresse för den tuffe mittfältaren.

Johan Persson har en spelstil som är lätt att gilla. Kompromisslös och pådrivande. Öster hade inte vunnit superettan 2012 utan honom.

Men när det handlat om allsvenskt spel har "Sheriffen" haft svårare att hävda sig. Eftersom Öster ("än så länge" kanske man bör tillägga?) har flera centrala mittfältare utöver Johan Persson (Velic , Elvby , Bergholtz ) är Perssons eventuella försvinnande ingen katastrof.

Då är målvaktsläget mer akut sedan Joakim Wulff skrivit på för superettanrivalen Varberg - och skadade Alexander Nadj knappast blir spelklar förrän efter vårsäsongen.

Här måste Peter Kuno Johansson ges ekonomiska möjligheter att agera snabbt trots det utdragna budgetarbetet.

Assisterande tränaren Jörgen "Divan" Petersson , som tycks ha lämnat ekonomiskt pressade Öster för att rädda andra delar av tränarorganisationen, hyllar Andreas Thomsson i en Smp-intervju i dag.

Även Peter Kuno Johansson sa på måndagens medlemsmöte att tränarna "gjort ett oerhört bra jobb".

När jag frågar Kuno om han tror att höstens delade meningar mellan spelare och tränare verkligen hinner läka ut i tid till nästa säsong blir svaret: "Det kommer att ske saker i truppen innan dess, så jag är inte orolig för några delade meningar när nästa säsong drar igång".

Ett svar jag tolkar som att Kuno & Co räknar med att bli av med spelare som, i deras ögon, varit omotiverat gnälliga.

Annons

När det går dåligt för diverse lag brukar vi i media snabbt konstatera: "Det är lättare att byta tränare än att byta spelare".

En sanning som kanske måste omvärderas efter det som just nu händer i Öster...

Att det sällan är bara den enes fel när två träter gäller dock fortfarande och jag kan tycka att Thomsson fått orättvist mycket skit i den här soppan.

Han kom in sent i lagbyggarjobbat och tvingades sedan se Öster ha mer än lovligt mycket stolpe ut under säsongen.

Thomsson tvingades snabbt hitta sin roll i det sedan tidigare tajta teamet Kuno/Divan/Lill-Damma. Thomsson hade dessutom sin Kalmar FF-bakgrund som "ryggsäck".

Att Öster valde en tränare med annorlunda fotbollsfilosofi än företrädaren Roar Hansen är förstås inte Thomssons fel.

Och att spelare hellre letar bortförklaringar i tränarens bristande spelidé än i egna tillkortakommanden är lika vanlig som skinka på julafton.

Givetvis har även Thomsson skuld i fiaskot. Framförallt har han misslyckats med att få alla spelare med "på tåget". Men att skylla allt ont på Thomsson är att blunda för helheten.

Mest att säga till om, och därmed störst ansvar för Östers sportsliga verksamhet, har sportchefen Peter Kuno Johansson.

Men han är å andra sidan bakbunden av föreningens ansträngda ekonomi.

Det är i sådana här kristider som klubbkänslan ställs på prov. Det är hög tid för alla inblandade att svälja stoltheten, sänka garden mot eventuella kritiker, knyta nävarna i fickorna och visa att Östers IF är föreningen med lika många liv som katten.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons