Nyheter

Krönikan: Lakers vågade – på fel ställen

Allsvenskans två bästa målvakter stod i varsin kasse och vi trodde på en målsnål kvalpremiär mellan Växjö Lakers och defensivt starka AIK.
Det blev elva (!) mål, försvarsmissar i massor och darrigt målvaktsspel av såväl Viktor Fasth som Christopher Heino-Lindberg.
Nyheter • Publicerad 21 mars 2010

Efter 5–6-matchen var tränarna lika häpna som de 3 096 åskådarna på läktarna.

AIK:s Roger Melin sjönk ned i en stol i pressrummet och pustade: "Jag måste sätta mig lite. Detta var det värsta jag varit med om".

Jag förstår AIK-tränaren. 0–1 blev 2–1. Som blev 2–3. Som blev 4–3. Som blev 4–5. Som blev 5–5. Som blev 5–6...

När Växjö Lakers Janne Karlsson, långt senare, kom till samma pressrum såg han både chockad, besviken, arg och tom ut.

Även det är lätt att förstå. Bara en gång tidigare under Karlssons tid som Lakerstränare har Växjö släppt in sex mål i egna hallen. Det var mot Västerås i playoff till kvalserien 2008.

Inför gårdagens kvalseriepremiär gjorde Karlsson inga som helst försök att tona ner de interna kraven. Något han heller inte ångrade efteråt trots att hemmaspelarna inte hade stått att känna igen under matchen.

"Blir man nervös bara av att prata om elitserien bör man kanske spela i något lägre sammanhang. Det är hög tid att vi lär oss hantera press" sa Karlsson.

Men i den avgörande allsvenska bortamatchen mot Almtuna för tre veckor sedan visade Karlssons killar att de visst kan hantera press. Jag tror därför att förklaringen till gårdagens defensiva kalabalik var en annan.

Inför kvalserien har det tjatats vädligt mycket om att spelarna måste "våga för att kunna vinna". De borde istället fått höra att de måste "spela för att vinna".

Nu kanske jag blir beskylld för att vara ordmärkare, men det är faktiskt stor skillnad på att "våga för att kunna vinna" och att "spela för att vinna".

Lakerskillarna vågade alldeles för mycket i det defensiva spelet i går. Istället för att lira enkelt och rensa undan pucken försökte man sig på riskabelt "en-touch-spel", trodde sig ha väldigt gott om tid och spelade med små marginaler på helt fel ställen.

Dessutom var det trögt i sidledsförflyttningarna bland backarna och väldigt mycket stirrande på puck istället för effektiv sortering/markering.

Ett ord som bra beskriver Växjös defensiva agerande är naivt.

Offensivt fungerade Lakers vågade spel desto bättre. Tack vare frejdig anfallshockey såg Lakers in i det sista ut som vinnare mot AIK .

Men gästernas effektiva kontringar i kombination med Lakers ideliga bjudningar blev avgörande.

Eftersom Leksand samtidigt förlorade mot Almtuna blir morgondagens möte mellan Leksand och Lakers löjligt viktigt. Leksand kommer, för att citera Janne Karlsson, gå "all in" i den matchen. Då gäller det för Lakersspelarna att inte bli lika enkelt synade som de blev mot AIK.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.