Nyheter

Krönikan: Lugn kväll – på läktaren

Grinigt på isen, men snällt som en söndagsskola på läktaren.
Att Växjö Lakers råkade ut för en negativ reaktion efter tre raka segrar förvånar inte mig. Speciellt inte när motståndarna hade Viktor "Väggen" Fasth i kassen.
Nyheter • Publicerad 14 oktober 2011
Poliser och vakter fick en lugn torsdagskväll i Vida Arena, trots att AIK var på besök.
Poliser och vakter fick en lugn torsdagskväll i Vida Arena, trots att AIK var på besök.Foto: Lena Gunnarsson

Däremot är jag (glatt) överraskad över hur lite publikproblem svensk ishockey har jämfört med svensk fotboll.

Till och med när det i huligansammanhang ökända AIK kom på besök blev det en lugn kväll för poliser och vakter i Vida Arena.

Oron för att AIK-fans med bråkiga avsikter skulle dyka upp på hemmasektioner (biljetter hade kunnat köpas fritt över nätet) visade sig obefogad.

Men det ska direkt sägas att arrangörerna hade tur med spelschemat den här gången.

AIK spelade i Göteborg i tisdags, i Växjö i går och ska spela i Jönköping på lördag. Givetvis är lördagens match mot HV 71 den av de tre som flest AIK-fans kommer att åka på.

Till gårdagens match i Vida Arena gjordes ingen organiserad resa av AIK-fans från Stockholm.

En majoritet av de bortafans som såg matchen var alltså "lokala Gnagare".

Hittills har det varit publikproblem två gånger i Vida Arena.

Under premiären mot Linköping var det LHC-fans som gjorde bort sig och bland annat tog sig upp från bortastå till restaurangens sittplatser.

Sedan dess har ett tak byggts ovanför bortsektionen för att förhindra en repris.

Efter matchen mot Skellefteå blev det bråk sedan hemmafans uppträtt provocerande. I sammanhanget bör betonas att hemmafans i-n-t-e är liktydigt med Lakejer.

Supporterklubben Lakers Lakejer har 800 medlemmar och ingenting talar för att det var någon av dessa som misskötte sig.

Lakejerna har alltid varit bra på att städa upp internt för att i ett tidigt skede kväsa alla tendenser till dåligt uppförande bland sina medlemmar.

I går gav Lakejerna dessutom sina favoriter röststarkt stöd även vid ställningen 0–4... Och applåderade sportsligt Lakers före detta målvaktshjälte Viktor Fasth.

Men bortsett från det faktum att många hockeyfans (speciellt de i Lakers Lakejer) är snälla finns det andra förklaringar till hockeyns minimala huliganproblem.

? De många matcherna. Fansen har helt enkelt inte tid och råd att åka på särskilt många bortamatcher.

? Arenorna. Polis och vakter kan mycket lättare hantera supportrar i en begränsade bortabur än på stora fotbollsläktare.

? Förbundet. På årsmötet i juni beslutade svenska ishockeyförbundet att inte bestraffa klubbar som sköter sitt säkerhetsarbete, även om det skulle bli bråk.

Sista ordet i frågan om huruvida bolagiserade idrottsklubbar ska stå för polisens kostnader i samband med matcher är visserligen inte sagt ännu.

Men oavsett hur den debatten slutar känns det som om Växjö Lakers inte behöver oroa sig för en alltför mastig polisnota efter säsongen.

Det är dock en klen tröst för fansen efter gårdagens 0–4-smäll.

Fasth var för bra helt enkelt samtidigt som hans lagkompisar presterade ett suveränt bortaspel. Så bra att frustrerade hemmaspelare i slutet bråkade med motståndarna även när domare stod i vägen...

Men i elitserien, där det spelas matcher nästan varannan dag, är det viktigt att snabbt lägga motgångar bakom sig.

Redan i morgon kväll spelar tabellnian Lakers (15 poäng) hemma mot elvan Timrå (10 poäng). Jag behöver väl knappast påpeka att det blir ännu en väldigt viktig match.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.