Nyheter

Krönikan: Ny syn på cyniska serien

Omställningar. Ständigt dessa omställningar.
Jag har sedan länge tappat räkningen på antalet superettanmatcher som avgjorts av snabba omställningar.
Nyheter • Publicerad 30 juni 2014
Hjärnornas kamp. I ett försök att förvirra motståndarna (?) lämnade såväl Hammarbys Nanne Bergstrand som Östers Roberth Björknesjö medvetet in felaktiga taktiska laguppställningar inför gårdagens match på Myresjöhus Arena. Efteråt stod Nanne som vinnare. "Öster hade ingen plan B" skriver Smålandspostens sportchef Dan Magnusson. Foto: LENA GUNNARSSON
Hjärnornas kamp. I ett försök att förvirra motståndarna (?) lämnade såväl Hammarbys Nanne Bergstrand som Östers Roberth Björknesjö medvetet in felaktiga taktiska laguppställningar inför gårdagens match på Myresjöhus Arena. Efteråt stod Nanne som vinnare. "Öster hade ingen plan B" skriver Smålandspostens sportchef Dan Magnusson. Foto: LENA GUNNARSSONFoto: 

I går kom båda Hammarbys mål i 2–0-matchen mot Öster efter omställningar. Och då är Bajen inte ens ett omställningslag.

En annan omställning, den från primitiv omställningsfotboll till kontrollerad ”possession”-fotboll, går alltså väldigt dåligt i landets näst högsta fotbollsserie.

När jag frågar Hammarbys tränareNanne Bergstrand om vi kommit till en punkt när det inte längre går att vinna superettanmatcher på något annat sätt än via omställningar svarar han: "Jag hoppas inte det. Det vore inte bra för svensk fotboll. Det spelas en enormt cynisk fotboll i superettan. Det finns cynisk fotboll även i allsvenskan, men den är inte i närheten av den cyniska fotboll som spelas i superettan."

Superettan har helt enkelt blivit serien där lag som är bra på att slå långbollar, skjuta frisparkar/hörnor och kasta inkast lyckas bättre än lag som är bra på att behandla bollen, passa den mellan sig och hålla den utmed backen.

En utveckling som oroar såväl Nanne Bergstrand som hans tränarkollega i Öster, Roberth Björknesjö .

Samtidigt påpekar båda att det inte hjälper att klaga. Istället gäller det att hitta motmedel mot de lag som försvarar sig med åtta man. Att förfina den egna fotbollsfilosofin. Men det ställer stora krav på tempo, löpstyrka och passningsskicklighet.

Det finns få svårare sätt att vinna fotbollsmatcher på än via den typ av "offensiv bryta ner-fotboll" (Nannes ord) som Björknesjö predikar.

Och till skillnad från Bergstrand har Björknesjö hamnat i ett läge (två poäng från negativ kvalplats) där klubbledningens och supportrarnas tålamod börjar utsättas för påfrestningar.

”Börjar man tänka bara på poäng så tror jag att det är farligt” sa Björknesjö på presskonferensen efter vårens femte hemmaförlust (av åtta möjliga).

Innan någon av oss murvlar hann påpeka att det är ännu farligare att ta så få poäng att man trillar ur serien sa Roberth: ”Givetvis måste vi ta poäng. Men hur ska vi göra?”

Östertränaren svarade på sin egen fråga genom att försäkra att han inte tänker överge sina principer till förmån för enklare fotboll.

Men det betyder inte att man omöjligt kan ”skruva” på sitt grundspel. Det har Björknesjö redan gjort.

Även om spelsystemet var detsamma (4–3–3) agerade Öster mer primitivt i segermatchen borta mot Degerfors. Växjölaget vann närkamper, försvarade sig över hela planen och stängde (efter ett tag) kanterna.

Försöket att kopiera detta vinnande koncept mot Hammarby spolierades redan i tredje minuten. Då gjorde Bajen 1–0. Efter det uppträdde gästerna extremt disciplinerat.

De såg till att unge Johan Andersson tvingades göra Östers uppspel (genom att låta toppforwarden Amadayia Rennie ständigt störa Mario Vasilj ), stoppade Östers normalt sett starka kantspel och höll bekvämt undan centralt där Öster saknade sin avstängde playmaker Denis Velic .

Bajen anpassade även sitt anfallsspel efter det tidiga ledningsmålet och slog en hel del långbollar för att försöka ta sig in bakom Östers backlinje.

Öster däremot hade ingen plan B.

Men när det gäller att skaffa nya spelare under det stundande transferfönstret (15 juli-11 augusti) finns en Öster-plan.

En ytterback (som kan användas även som mittback) står högst på önskelistan nu när Elmin Nurkic , Pa Konate och Emil Andersson inte länge är tillgängliga samt Patrik Bojent dras med skadeproblem.

I går blev det dessutom klart att Vlado Zlojutro lånas ut till Varberg resten av säsongen. Alltså behöver Öster även en offensiv spelare som kan utmana och ta sig förbi sin bevakare. Spelare med sådana kvaliteter öppnar upp ytor för lagkompisarna.

Insamlingen ”Tillsammans tillbaka” har inbringat cirka 500 000 kronor, men Östers ekonomiska muskler är trots det begränsade. Därför tror jag inte det är givet att föreningen har råd med värvningar. Istället kan man få sikta in sig på lån med köpoption.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.