Annons
Nyheter

Krönikan: Ropar alla röster Öster även nästa säsong?

Det var kvällen när alla röster äntligen ropade Öster igen.
5–1 mot Varberg.
Inte sedan Umeå gästade Myran för två år sedan har Öster vunnit med så stora siffror.
Nyheter • Publicerad 20 september 2014
Roberth Björknesjö tänker ropa på Öster även nästa säsong, trots att familjen snart flyttar tillbaka till Stockholm.
Roberth Björknesjö tänker ropa på Öster även nästa säsong, trots att familjen snart flyttar tillbaka till Stockholm.Foto: Filip Sjöfors
Ge mig vingar... Redhot Gero jublar efter ett av sina två mål i 5-1-matchen mot Varberg. Det var Öster fjärde raka obesegrade match hemma på Myran.
Ge mig vingar... Redhot Gero jublar efter ett av sina två mål i 5-1-matchen mot Varberg. Det var Öster fjärde raka obesegrade match hemma på Myran.Foto: Filip Sjöfors

Östers tidigare tränare Roar Hansen tippade klar Österseger redan före avspark.

Alhaji Gero målade, vrålade och dansade.

Annons

Denis Velic tycktes tacka högre makter.

Och Alexander Henningsson gick ner på knä efter 5–1-målet.

Över 7 000 åskådare gav hemmafavoriterna stående ovationer under slutminuten.

Det var helt enkelt en väldigt mysig fredagskväll.

Men ett rykte fick mig ändå att fundera på om verkligen alla röster ropar Öster även nästa säsong.

Efter matchen kunde tränaren Roberth Björknesjö dock dementera uppgifter om att han kan få svårt att fortsätta sitt engagemang i Växjöföreningen.

Under de tre första månaderna som Östertränare bodde Roberth i Växjö medan hans fru Petra och familjens fyra barn bodde i Stockholm.

I april förenades familjen i Växjö - men nu står det klart att Petra och barnen återvänder till Stockholm senare i höst. Det går helt enkelt inte för Petra att sköta sitt jobb inom läkemedelsbranschen från Växjö.

"Men vi har redan skissat på ett upplägg som gör att jag kan ha Växjö som fast punkt och pendla en hel del till familjen i Stockholm" försäkrar Björknesjö.

När jag frågar Roberth om det finns en risk att hans förändrade privata situation försvårar engagemanget i Östers IF svarar han väldigt bestämt: "Absolut inte. Klubbledningen och vi i tränarstaben jobbar redan med planeringen för nästa säsong".

Annons

Apropå den planeringen fick Björknesjö & Co en del positiva svar i går.

Som att Andreas Wihlborg är bättre som mittfältare/anfallare än som back. Det uppstod direkt kemi mellan Wihlborg & Velic. Liraren från Höllviken är nämligen en smart spelare - precis som lagkapten Denis Velic .

Duon jobbade tillsammans fram Alhaji Geros 1–0-mål. Dessutom sköt Velic det matchavgörande 3–1-målet (en läcker frispark) och Wihlborg snedsparkade fram bollen till Geros 4–1-mål.

Eftersom Alexander Henningsson gjorde såväl 2–1 som 5–1 kan man konstatera att Östers fyra offensiva spelare var de som producerade.

Anfallare behöver göra mål för att inte tappa självförtroendet. Därför var gårdagens femetta extra värdefull.

Men inga anfallare producerar utan bollvinnare bakom sig.

Josef Elvby gjorde en jättematch som central slitvarg och Marcus Bergholtz var inte mycket sämre. De två visade prov på sådan attityd och inställning som är nödvändig även i säsongens resterande sex matcher.

Även backlinjen var så gott som felfri. Mario Vasilj har fått kritik på sistone (inte minst av undertecknad) men i går fick vi se den gamle "Majje". Lugn och trygg.

Dessutom slog Vasilj två avgörande långbollar mot Gero (vid 1–0-målet samt när Gero fixade frisparken som gav 3–1).

Östers spelare sprang mer, och jobbade hårdare, än i många matcher tidigare under säsongen.

Annons

De hade inte övergett Björknesjös principer (eller linjer...) men de tog saker och ting i rätt ordning.

Först såg de till att kämpa sig in i matchen och skaffa sig övertaget. Sedan började de lira.

Mot Syrianska förlorade Öster avsluten med 3–13.

I går vann Öster avsluten med 12–3.

Men matchen mot Syrianska spelades inte på Myran, där Öster sedan slutet av juni radat upp följande resultatsvit: 2–0, 2–2, 2–1, 5–1.

Jag kan alltså tycka att Växjöborna borde leta sig dit även när Landskrona gästar kommande fredag - trots att det inte är fri entré då...

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons