Annons
Nyheter

Krönikan: Tränarskifte i Öster?

Det har blivit dags att säga god fortsättning. Men någon fortsättning i Östers IF verkar det inte bli för tränaren Andreas Thomsson.
Min känsla är att han får sparken vilken dag som helst.
Nyheter • Publicerad 27 december 2013
Jörgen Lennartsson. Foto: SCANPIX
Jörgen Lennartsson. Foto: SCANPIXFoto: 
Sitter löst. "Min känsla är att Östers tränare Andreas Thomsson får sparken vilken dag som helst" skriver Smålandspostens sportchef Dan Magnusson. Foto: LENA GUNNARSSON
Sitter löst. "Min känsla är att Östers tränare Andreas Thomsson får sparken vilken dag som helst" skriver Smålandspostens sportchef Dan Magnusson. Foto: LENA GUNNARSSONFoto: 
Roberth Björknesjö. Foto: SCANPIX
Roberth Björknesjö. Foto: SCANPIXFoto: 

Lite längre ner i den här krönikan funderar jag kring tänkbara efterträdare.

Ingen ansvarig i Öster vill säga "varken bu eller bä" om den känsliga tränarfrågan.

Annons

Men det finns en rad omständigheter som gör att Österledningen av allt att döma bestämt sig för att bryta med Thomsson, trots att han har ett år kvar på kontraktet.

En av dessa omständigheter är sportchefen Peter Kuno Johanssons Öster-sorti. Det var Kuno som tog Thomsson till Öster när Roar Hansen skulle ersättas inför den allsvenska comebacken.

Kuno uttalade in i det sista sitt stöd för Thomsson och påpekade hur nöjd han var med det jobb som Thomsson och assisterande tränaren Jörgen "Divan" Petersson gjorde. Nu har såväl Kuno som "Divan" flyttat till IFK Värnamo.

Med facit i hand vet vi att spelarna inte var/är lika nöjda med Thomsson.

Spelarnas ovilja att ens anonymt framföra åsikter om Thomsson bevisar att deras relation med honom är ansträngd.

Peter Kuno Johansson ansåg efter december månads medlemsmöte att förändringar i spelartruppen skulle hjälpa till att lösa den saken.

Men de som sedan dess tagit över ansvaret för Östers sportsliga verksamhet verkar inte dela Kunos uppfattning. Deras slutsats tycks istället vara att Thomsson måste bort för att alla återigen ska kunna dra åt samma håll.

Redan har målvakten Joakim Wulff (Varberg), mittbacken Månz Karlsson (Åtvidaberg) och mittfältaren Johan Persson (Hammarby) valt bort Öster. Allt tyder på att tränarsituationen i Öster påverkat trions beslut.

Men högerbacken Stefan Karlsson har ännu inte skrivit på för Djurgården. Kanske väljer han att förlänga med Öster nu när Thomssons Österdagar verkar vara räknade.

En annan "omständighet" kan vara den, mer eller mindre direkta, kritik mot Thomsson som lagkaptenen Denis Velic framfört. Velic har kontrakt med Öster till och med 2016.

Annons

Jag noterar också att Thomsson hållit en låg profil på sistone. Till exempel var han upptagen av "andra åtaganden" när Öster höll medlemsmöte den 2 december.

Att frågan om Thomssons vara eller inte vara dragit ut på tiden har med största sannolikhet ekonomiska orsaker. En sparkad, kontraktsbunden, tränare innebär dubbla lönekostnader.

Men nu är några löneposter för spelare borta. Förutom Wulffs, Karlssons och Perssons även Juan Robledos . Och vad jag förstår är Pablo Pinones Arce nära en övergång till Hammarby.

Dessutom har en hel rad ledare och tjänsteman fått gå från Östers IF efter den allsvenska degraderingen.

Detta sammantaget bidrar till att man nu tycks anse sig ha råd att sparka Thomsson.

Vilka skulle då kunna blir aktuella för tränarjobbet i Öster efter Thomsson?

Några lediga svenska tränare är Jörgen Lennartsson , Jonas Thern , Roberth Björknesjö , Roland Nilsson och Lars-Olof Mattsson .

Lennartsson, med sin naturliga Växjökoppling, vore förmodligen den bästa lösningen. Men kan verkligen Öster konkurrera med Jörgens Elfsborgslön? Jag tvivlar.

Vad gäller Thern känns det tveksamt att han skulle välja superettanklubben Öster. Kom ihåg att Jonas sägs ha tackat nej till Malmö FF.

Tredje bästa namnet på min lediga tränare-lista är Roberth Björknesjö, 40.

Annons

Han förde Brommapojkarna tillbaka till allsvenskan efter degraderingen 2010. Han förordar en passningsorienterad fotboll (4-2-3-1 eller 4-3-3). Han har jobbat en hel del med Brommapojkarnas erkänt framgångsrika akademi och han tränade det BP-lag som vann JSM-guld 2008.

Så Thomsson ut - Björknesjö in.

Där har ni mitt rödblå tränartips med fem dagar kvar av 2013.

Och jag tror inte det särskilt silly...

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons