Annons
Nyheter

Krönikan: Växjö Vipers skriver dubbel historia

Växjö Vipers skriver dubbel historia denna julafton.
Laget blir den första vinnaren sedan vi på Smålandsposten bestämt oss för att bara dela ut ett pris för främsta idrottsprestation i länet - inte två som varit fallet ända sedan 1964.
Nyheter • Publicerad 24 december 2013
Spelarna i Växjö Vipers firar SSL-platsen. "Precis som Öster på 1960-talet bevisade att trägen till slut vinner i jakten på en biljett till "det förlovade landet" har Växjö Vipers på senare år bevisat samma sak" skriver Smålandspostens sportchef Dan Magnusson. Foto: URBAN NILSSON
Spelarna i Växjö Vipers firar SSL-platsen. "Precis som Öster på 1960-talet bevisade att trägen till slut vinner i jakten på en biljett till "det förlovade landet" har Växjö Vipers på senare år bevisat samma sak" skriver Smålandspostens sportchef Dan Magnusson. Foto: URBAN NILSSONFoto: 

Dessutom blir det första gången någonsin som sporten innebandy föräras den medalj som Smålandsposten i år delar ut för 66:e gången.

På tiden kan jag tycka.

Annons

Sveriges näst största lagidrott (licensierade spelare) är nämligen rejält på gång i Kronobergs län.

Förutom SSL-laget Växjö Vipers hävdar sig Hovshaga AIF alldeles utmärkt i landets näst högsta damserie - och i herrarnas division 1 (tredje serienivån) återfinns såväl Lagan som Vöikers.

Den sistnämnda klubben är för övrigt Smålands största med över 500 spelare.

Och tack vare Fortnox Arena, en av få i världen som byggts specifikt för innebandy, ser framtiden fortsatt ljus ut vad gäller sportens utveckling lokalt.

Växjö Vipers upplevde ett fantastiskt 2013. Och det finns några faktorer som tilltalar mig extra mycket.

Till exempel envisheten.

Precis som Öster på 1960-talet bevisade att trägen till slut vinner i jakten på en biljett till "det förlovade landet" (högsta serien) har Växjö Vipers på senare år bevisat samma sak.

Jag var en av de 1 250 personer som svettades i Teleborgshallen söndagen den 20 mars 2011. Avgörande allsvensk seriefinal om en plats i SSL mellan Smålandsrivalerna Växjö Vipers och JIK.

Växjö hade tappat en 4–0-ledning men ledde med 6–5 blott 30 sekunder före slutsignalen. Då gjorde Jönköping 6-6 - och sedan även 6-7.

Vipers SSL-dröm var krossad. Men i min måndagskrönika skrev jag: "Framtiden ser ljus ut för Vipers trots gårdagens hjärtslitande drama."

Annons

Ytterligare motgångar skulle dock behöva genomlidas innan mina ord besannades.

Trots rejäl satsning blev säsongen 2011/2012 ett fiasko. I det läget hade det varit lätt för de bästa spelarna att lämna laget.

Men alla blev kvar - och när Vipers dessutom kryddade anrättningen med poängmaskinen Linus Jämtdal utvecklades säsongen 2012/2013 till ett veritabelt segertåg.

Spelare som Filip Kjellsson samt bröderna Eric och Johan Roos belönades för att de vägrade ge upp drömmen om SSL-spel med Vipers.

Men framförallt var det l-a-g-e-t Växjö som fixade det extremt efterlängtade jubelvrålet för 1 470 åskådare i Fortnox Arena den 17 februari 2013.

Vipers vann serien med 20 poängs marginal...

Det är alltid väldigt svårt att vinna en serie. Att vinna näst högsta serien med 20 poängs marginal är så gott som som omöjligt.

Men Växjös innebandykillar gjorde alltså det omöjliga.

Om Växjö får maximal poängutdelning i veckans två nyckelmatcher mot Helsingborg borta (på torsdag) och Sirius hemma (på söndag) har nykomlingen svarat för en mer än godkänd höst i högsta serien.

Nu kanske någon tycker att "ett bottenlag i SSL aldrig kan vara värt en guldmedalj" - och eventuellt påpekar att bordtennisspelaren Fabian Åkerström under 2013 vann SM-guld i singel innan han lämnade Frej/Växjö.

Annons

I "Fabbes" fall tycker vi emellertid att det ligger Blekinge-sonen lite i fatet att han bara hade koppling till vårt län under en tredjedel av 2013.

Växjö Lakers gör visserligen succé i SHL just nu, men laget slutade trea från slutet i SHL förra säsongen.

Öster trillade ur med både herr- och damlag. Nog sagt.

Och när det gäller "våra" stjärnor i den stora idrottsvärlden upplevde såvälGustav Larsson somPer Gerell och Angelica Bengtsson ett 2013 som var sämre än de år då de tidigare prisats av Smp (Larsson 2007, Gerell 2011 och Bengtsson 2009, 2010 samt 2012).

Anton Dahlberg har mest laddat om under 2013, men visade med sin tredjeplats på för-VM att 2014 kan bli riktigt kul nu när Anton bytt gast.

HovmantorpsduonCaroline Stjerna och Ada Drabiuk vann guld vid EM i dragkamp - men övriga i laget saknar koppling till länet.

Handbollsspelaren Jonas Källman har haft det motigt sedan han flyttade hem till Sverige.

Oliver Ekman-Larsson däremot har en dominerande roll i världens bästa hockeyliga, NHL. Hans lag, Phoenix Coyotes, gick emellertid inte till Stanley Cup-slutspelet i våras och Oliver själv missade VM på grund av skada.

Som ni märker tvingas vi i juryn till svåra, men stimulerande, överväganden varje år vid den här tiden.

Uppdelningen mellan främsta prestation inom lagidrotterna (nålen) och främsta individuella idrottsprestation (medaljen) har dock gett oss onödiga bryderier.

Annons

Ett exempel: I vilken kategori hör tennis- och bordtennisspelare som är framgångsrika i dubbel hemma?

Starka prestationer på lag-SM i friidrott har också tenderat att hamna mellan stolarna.

Därför kommer vi framöver att enbart dela ut medaljen - som nu alltså kan erövras av såväl lag som enskilda idrottare.

Det betyder att Jonas Källman blev den siste någonsin som fick Smålandspostens guldnål. Han fick den för sin makalösa OS-insats 2012.

Mest makalösa i Kronobergsidrotten under 2013 var spelare och ledare i Växjö Vipers.

Grattis!

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons