Nyheter

Brage nära allsvensk plats

Nyheter • Publicerad 22 maj 2010

De spåddes bli sämst av de tre nykomlingarna. När serien väl startat har Brage gett svar på tal och efter den sena 2–1-förlusten mot Sundsvall i premiären har Borlänge-laget plockat poäng i alla matcher och har tre raka segrar med sig till eftermiddagens match mot Väsby. Seger där och laget går upp på andra plats i tabellen, en position som om drygt ett halvår ger en allsvensk plats.

– Vi vet att vi är ett bra lag, och vi har jobbat hårt i varje match. Sedan var skillnaden mellan serierna lite mindre än jag trodde. Jag tycker att vi har fått till det på ett väldigt bra sätt, vi har en stor trygghet i vårt spel, säger anfallaren Johan Eklund till Dala-Demokraten.

Dagens motståndare Väsby har haft det klart tyngre i serieinledningen och har ännu inte plockat poäng hemma på Vilundavallen. Laget har dock varit skonade från skador och kan troligen ställa upp med bästa manskap även i dagens match.

Brage saknar en del spelare, men ny på frånvarolistan är mittfältaren Tobias Johansson som är avstängd.

Avstängning vid gult kort

Väsby: Carl Nyström.

Brage: Mathias Wiklöf.

Väsby: Inga uppgifter.

Brage: Gerhard Andersson (mv), Pontus Hagström (mv), Niklas Forslund, Håkan Malmström, Gustav Sundström, Johan Persson, Magnus Tappert, Vyacheslav Jevtuschenko, Adam Gradén, Daniel Åkervall, Rasmus Östman, Mattias Wiklöf, Pontus Hindrikes, Johan Eklund, Robbin Sellin, Simon Stenberg, Jesper Medén, Fredrik Jansson.

Då Smålandsposten sköter rapporteringen från Öster–Falkenberg på ett bra sätt inriktar sig återstoden av det här inlägget på dagens tre övriga matcher.

Ljungskile–IFK Norrköping, 16.00 på Starke Arvid Arena

Den amerikanske målvakten Nick Noble är bara en match och sex minuter ifrån att radera ut Fredrik Perssons rekordnolla på 665 minuter från säsongen 2006, ett år som resulterade i serieseger och allsvenskt spel för hans Trelleborg.

För att det ska bli verklighet för LSK krävs det att det även börjar lossna offensivt, kanske är det dags nu efter hela 2–0 mot Djurgården tidigare i veckan. I dag gästar serieledande Norrköping och då får hemmalaget klara sig utan backen Henrik Nikkilä som utgick skadad i veckans cupmatch medan David Durmaz är åter i spel.

– Norrköping har överraskat och spelat positiv fotboll, men jag är inte säker på att de är så bra som sin tabellplacering. Det är en jämn serie och inget lag sticker ut som Mjällby gjorde förra året, säger tränaren Bosse Wålemark till Bohusläningen.

Norrköping är inte Mjällby, men IFK har övertygat hittills och toppar fullt välförtjänt tabellen, bland annat efter att ha vunnit sina fyra senaste matcher. Nya i truppen jämfört med senaste omgången är Christopher Telo och Kristoffer Arvhage , tillbaks efter skador, samt anfallslöftet Marcus Johansson . Då utgår Gunnar Thor Gunnarsson som är sjuk, Russell Mwafulirwa är skadad och Erik Jansson spelar med Smedby.

– Kommer bli en kamp mellan två försvarsstarka lag som verkligen vill vinna. Om vi vinner lyckas vi med något de andra lagen misslyckats med, säger tränaren Göran Bergort på klubbens hemsida med tanke på att LSK är svårslaget och obesegrat hemma.

Avstängning vid gult kort

Ljungskile: Sören Ferm, Aleksandar Kitic, Martin Smedberg-Dalence.

Norrköping: Daniel Bamberg.

Ljungskile: Inga uppgifter.

Norrköping: David Nilsson (mv), Niklas Westberg (mv), Kristoffer Arvhage, Daniel Bamberg, Riki Cakic, Eirik Dybendal, Shpetim Hasani, Marcus Johansson, Imad Khalili, Mikael Lindskog, Petru Racu, Tobias Rickhammar, Viktor Rönneklev, Armin Tankovic, Christopher Telo, Anders Whass, David Wiklander.

Syrianska FC–FC Trollhättan, 16.00 på Södertälje Fotbollsarena

Topptippade Syrianska inledde säsongen starkt, men efter premiärsegern har det inte blivit några fler hemmasegrar. Mot tabelljumbon Trollhättan hoppas Södertälje-laget bryta den trenden, FCT som ännu inte gjort något mål på bortaplan.

Exakt hur Syrianskas trupp ser ut är oklart, men Abgar Barsom är med igen efter avstängning, då saknas istället formstarka Haris Skenderovic av samma orsak.

Trots att FCT bara gjort ett mål framåt är det i defensiven det har varit en del manfall. I dag lättar dock skadeläget en aning då Fredrik Olsson och Marcus Dahlin är tillbaks i spel. Borta är å andra sidan Robin Eriksson som utgick i veckans cupmatch med skada.

– Vi ska inte ha någon överdriven respekt för lagen i Superettan, förra året var vi rejält tillbakapressade i många matcher, men i år är det inte så. Jag hoppas att spelarna får belöning för sitt slit och att de får chansen att leda en match och få extra energi av det, säger tränaren L-O Mattsson på klubbens hemsida.

Avstängning vid gult kort

Syrianska: Denis Velic, Ivan Ristic.

Trollhättan: Boyd Mwila, Petter Digneus.

Syrianska: Inga uppgifter.

Trollhättan: Tobias Wennergren – Petter Digneus, Fredrik Olsson, Marcus Dahlin, Ali Mohammadian – Boyd Mwila, Per Eriksson, Tom Pettersson, Viktor Sköld – Kim Roger Strand, Andreas Wiklund.

Bänk: Rikard Johansson (mv), Robert Davidsson, Per Nylander, Eric Gustafsson, Tobias Mikaelsson, Petrit Zhubi, Agon Beqiri.

Degerfors–Assyriska, 16.00 på Stora Valla

Nykomlingen Degerfors är obesegrat hemma på Stora Valla i serien, medan Assyriska ännu står utan förlust på bortaplan. Båda lagen vill förstås behålla sina sviter, men samtidigt resa sig efter förluster i förra omgången.

– Det blir en ny tuff match för Assyriska är ett jättebra lag, men vi har varit med i alla matcher hittills och det ska vi vara den här gången också. Det är bara att vara noggranna så kan vi ta poäng i varje match, säger DIF-tränaren Patrik Werner till Karlskoga-Tidning.

Martin Broberg och Johan Kristiansson är borta med skador i en för övrigt intakt trupp.

Assyriska har som bekant haft stora skadebekymmer och exakt hur skadeläget är inför dagens match är något oklart. Med tanke på tidigare rapporter så är det mycket möjligt att vi kan få se en och annan säsongsdebut på Stora Valla i dag. David Björkeryd och Göran Marklund utgick i senaste omgången och därför finns det frågetecken för dem båda. Borta är definitivt Mikael Thorstensson som är avstängd efter sin utvisning senast.

Avstängning vid gult kort

Degerfors: Johan Bertilsson, Mikael Nilsson.

Assyriska: Stefan Batan, Andi Tompuu, Ilyas Merkes.

Degerfors: Sebastian Karlsson (mv), Jonas Bohlin (mv), Mikael Aldrin Nilsson, Andreas Holmberg, Christoffer Wiktorsson, Marcus De Bruin, Emil Berger, Tobias Solberg, Johan Bertilsson, Andreas Ljunggren-Eriksson, Peter Samuelsson, Andreas Gunnarsson, Christophe Lallet, Sebastian Henriksson, Erik Nilsson, Stellan Carlsson, Fredrik Ahlman, Johan Wennberg.

Assyriska: Inga uppgifter.

Daniel Olausson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.