Nyheter

Viktigt bottenmöte i Falkenberg

Nyheter • Publicerad 28 juli 2010

Matcherna duggar tätt nu med veckoomgång i Superettan. Öster går in i den 18:e omgången först i morgon, men ikväll spelas en match med oerhört stor vikt för Växjö-laget då de två lag närmast belägna under ÖIF drabbar samman.

Hemmasvaga Falkenberg har faktiskt ännu inte vunnit på Falkenbergs IP, men det vore en god idé att ta första fullpoängaren ikväll då nästjumbon Väsby, tre poäng bakom, kommer på besök. United har bara vunnit en gång på bortaplan och är, tillsammans med Trollhättan, de sämsta på bortaplan.

Falkenberg saknar Tibor Joza som är avstängd, samt skadade Johan Svahn . In i truppen kommer Niklas Johansson , Filip Svenberg och Johannes Vall .

– Det är klart att mungiporna är mer uppåt och att det är lite mer positiv stämning på träningarna efter en seger. Det känns som att vi lyft oss lite under de tre senaste matcherna. Vi är mer aggressiva och kommer framåt lite mer, vi är hetare både defensivt och offensivt, säger David Svensson till Hallands Nyheter.

Väsby får tillbaks duon Mikael Wentzel och Jonatan Lundevall som var avstängda senast. Saknas numera gör Fredrik Holster som flyttat till Sundsvall.

– Vi är i behov av en trepoängare. Även om det är många poäng kvar att spela om så bör vi vinna de matcherna vi spelar bra i för att inte låta avståndet till lagen framför öka alltför dramatiskt, säger assisterande sportchefen Lukas Syberyjski på klubbens hemsida.

Avstängning vid gult kort

Falkenberg: Robin Ganemyr, David Svensson, Christoffer Carlsson.

Väsby: Elvis da Silva Santana, Admir Catovic, Niklas Maripuu.

Falkenberg: Stojan Lukic (mv), Jesper Hansen (mv), Emil Jensen, Daniel Johansson, David Svensson, Mikael Boman, Peter Nilsson, Tobias Nilsson, Christoffer Carlsson, Kristoffer Englén, Erik Johansson, Stefan Rodevåg, Filip Svenberg, Johannes Vall, Niklas Johansson, Robin Ganemyr, Oskar Andersson, Daniel Alexandersson.

Väsby: Inga uppgifter.

Fem matcher till spelas ikväll, en del väldigt intressanta med tanke på tabelläget.

FC Trollhättan–Brage, 19.00 på Edsborgs IP

Jumbon Trollhättan är i desperat behov av poäng samtidigt som Brages avstånd nedåt börjar krympa.

Trollhättan har haft det tufft efter segern mot Öster för några veckor sedan. Dubbelmöte med Norrköping och bortamatch mot Assyriska har stått på schemat med noll poäng och 2–12 i målskillnad. Boyd Mwila är fortsatt borta, men närmar sig comeback. Christian Falck saknas vidare tillsammans med Rickard Andersson .

– I morgon (i dag) är det koncentration i 95 minuter som gäller. Det håller inte att spela bra i bara 60 och vi måste vinna för att hänga på de andra lagen. Det här är en av de viktigaste matcherna på Edsborg genom tiderna, säger tränaren L-O Mattsson på klubbens hemsida.

Gästande Brage åkte på en sen förlust mot Sundsvall i söndags och får här chansen att revanschera sig. Pontus Hindrikes är tillbaks i spel, men saknas gör Mathias Wiklöf och långtidsskadade Andreas Hedlund , samt tränaren Lennart Andersson som är avstängd.

– Först och främst så handlar det ju om att fokusera på vår egen insats och inte tänka för mycket på det andra laget. Sedan har vi ju koll på vissa saker hos Trollhättan precis som de har koll på oss, säger assisterande tränaren Jonas Björkgren till Dala-Demokraten.

Avstängning vid gult kort

Trollhättan: Boyd Mwila, Per Eriksson.

Brage: Niklas Sandberg, Niklas Forslund, Robbin Sellin, Håkan Malmström, Magnus Tappert, Daniel Åkervall, Johan Eklund.

Trollhättan: Tobias Wennergren – Petter Digneus, Fredrik Olsson, Marcus Dahlin, Robin Eriksson – Johan Lundgren, Agon Beqiri, Tom Pettersson, Ali Mohammadian – Victor Sköld, Tobias Mikaelsson.

Bänk: Rickard Johansson (mv), Andreas Wiklund, Per Nylander, Per Eriksson, Petrit Zhubi, Sebastian Pettersson, Bilgin Aliosman.

Brage: Inga uppgifter.

IFK Norrköping–Assyriska, 19.00 på Nya Parken

På förhand en av de mest intressanta matcherna den här omgången. Serieledande Norrköping vill förstås befästa sin tabellposition samtidigt som Assyriska inte får tappa så mycket mer uppåt nu.

"Peking" är ett av seriens formstarkaste lag med tre raka segrar och 8–0 i målskillnad. David Wiklander återkommer i spel efter avstängning och även Riki Cakic är uttagen. Utgår gör Gunnar Thor Gunnarsson och Eirik Dybendal .

– Assyriska är ett bra lag som spelar bra fotboll och skapar mycket målchanser. Förutsättningarna finns för att det här ska bli en bra match mot dem. Det är två offensiva lag, med många duktiga fotbollsspelare, säger tränaren Göran Bergort på klubbens hemsida.

Assyriska har bara plockat sex poäng på bortaplan så här långt in på säsongen, näst sämst efter bottenduon Väsby och Trollhättan, men i dag vankas det viktiga poäng och spel på konstgräs vilket kanske kan gynna laget där Dennis Östlundh gör sin sista match innan flytten till J-Södra. Det är dock oklart hur skadeläget i laget är.

Avstängning vid gult kort

Norrköping: Niklas Westberg, Shpetim Hasani, Daniel Bamberg.

Assyriska: Ilyas Merkes.

Norrköping: Abbas Hassan (mv), Niklas Westberg (mv), Kristoffer Arvhage, Daniel Bamberg, Riki Cakic, Marcus Falk Olander, Shpetim Hasani, Imad Khalili, Caio Mendes, Russell Mwafulirwa, Petru Racu, Tobias Rickhammar, Viktor Rönneklev, Bruno Santos, Armin Tankovic, Christopher Telo, Anders Whass, David Wiklander.

Assyriska: Inga uppgifter.

Örgryte–Degerfors, 19.00 på Gamla Ullevi

Två lag som gått skilda vägar efter Örgrytes 1–0-seger på Behrn Arena i andra omgången. Oväntat dock att det är Degerfors som finns med i toppen, och kan i kväll öka avståndet till ex-allsvenskarna.

Örgryte är hemmastarkt och har bara förlorat vid ett tillfälle på Gamla Ullevi, dock i den senaste matchen mot J-Södra. En ändring görs jämfört med senast – Danny Ervik ersätter avstängde Tommy von Brömsen .

– Vi har en otrolig känsla i laget, vi har bara förlorat två matcher på hela säsongen hittills så visst känns det bra i gruppen. Nu har vi dessutom börjat få tillbaka alla spelare så det är hård konkurrens om platserna i laget, säger mittfältaren Christofer Bengtsson på klubbens hemsida.

Trean Degerfors tvingas till en del ändringar i startelvan då högerkanten med Christophe Lallet , tvåmålsskytt senast, och Mikael Aldrin Nilsson är avstängda. Ersätter gör troligen Martin Broberg och Andreas Gunnarsson som därmed kan debutera i Superettan-sammanhang. Ersätter i truppen gör Johan Kristiansson och Fredrik Ahlman .

Avstängning vid gult kort

Örgryte: Dennis Jonsson, Markus Gustafsson.

Degerfors: Andreas Ljunggren-Eriksson, Christoffer Wiktorsson, Andreas Holmberg.

Örgryte: Peter Abrahamsson (mv) Victor Skoglund (mv), Christofer Bengtsson, Adam Eriksson, Markus Gustafsson, Björn Anklev, Pavel Zavadil, Alex Perreira, Robin Jonsson, Álvaro Santos, Markus Anderberg, Luka Mijaljevic, Jakob Olsson, Sebastian Johansson, Nicolas Sandberg, Dennis Jonsson, Danny Ervik, David Leinar.

Degerfors: Sebastian Karlsson (mv), Jonas Bohlin (mv), Johan Kristiansson, Andreas Gunnarsson, Andreas Holmberg, Marcus de Bruin, Christoffer Wiktorsson, Fredrik Ahlman, Sebastian Henriksson, Peter Samuelsson, Tobias Solberg, Jesper Karlsson, Andreas Ljunggren-Eriksson, Martin Broberg, Stellan Carlsson, Johan Wennberg, Niklas Klingberg.

Ängelholm–Jönköpings Södra, 19.00 på Ängelholms IP

Viktig match i regionen alldeles ovanför det negativa kvalet där Öster befinner sig.

Ängelholm har visserligen två hängmatcher, men har bara två poäng till godo på J-Södra som har tre poäng ner till Öster. ÄFF har visat god form på sistone och pressade Hammarby på bortaplan i söndags. Skadelistan är fortsatt ganska lång, men laget får i dag tillbaks Mikael Dahlgren efter avstängning.

J-Södra har förstärkt sin trupp rejält på sistone, men de två senaste tillskotten, Dennis Östlundh och Daryl Smylie , är inte spelklara förrän på söndag. Saknas i kväll gör fortsatt Nuredin Bakiu och Jukka Sauso , samt Markus Thorbjörnsson , Kalmar-lånet.

– Ängelholm imponerade på mig när vi mötte dem på Stadsparksvallen, tycker de har varit det bästa laget vi mött på hemmaplan. Det gäller att vi är vakna på deras snabba omställningar och igångsättningar, säger tränaren Andreas Jankevics på klubbens hemsida.

Avstängning vid gult kort

Ängelholm: Johan Blomberg, Robin Nilsson, Jonas Nilsson.

Jönköping: Pär Cederqvist, Johan Karlefjärd, Kristoffer Fagercrantz, Tom Siwe.

Ängelholm: Inga uppgifter.

Jönköping: Alexander Nadj (mv), Rickard Hallin (mv), Tom Siwe, Daniel Karlsson, Fredric Fendrich, Patrik Redo, Petter Lennartsson, Tommy Thelin, Kristoffer Fagercrantz, Jesper Ritheim, David Blomkvist, Mathias Etéus, Pär Cederqvist, Johan Karlefjärd, Robert Walker, Darko Glavas, Philip Bernholtz, Christer Persson.

Landskrona BoIS–Ljungskile, 19.00 på Landskrona IP

Ännu en viktig match mellan två likvärdiga lag placeringsmässigt. Både BoIS och LSK skuggar toppen på sina 25 poäng varför en seger ikväll skulle vara ovärdelig.

Landskrona är starkt på hemmaplan och har plockat 16 av sina 25 poäng på Landskrona IP, men laget har haft problem med att ta sina poäng när de haft chansen att knappa in på topplagen. Max Mölder saknas i dag på grund av avstängning, borta är också Joakim Persson medan målvakten Peter Karlsson är redo för spel igen.

– Det är ett solitt lag som är vassa på fasta situationer. Tidigare var de ett fysiskt spelande lag och är det i viss mån ännu men de har utvecklat sitt spel, säger tränaren Henrik Larsson på klubbens hemsida.

LSK har haft det jobbigt den senaste tiden – ända sedan Öster vann på Starke Arvid Arena har laget haft det svårt och inte vunnit på tre matcher. I de två senaste har laget dessutom tappat ledningar, trots att chanser funnits till att piunktera matcherna. Frånvaroläget är något oklart.

Avstängning vid gult kort

Landskrona: Linus Malmkvist, Linus Olsson, Fredrik Svanbäck.

Ljungskile: Arash Bayat, David Durmaz, Genalvo.

Landskrona: Peter Karlsson (mv), Mirza Selimovic (mv), Linus Malmqvist, Philip Andersson, Tim Andersson, Mikael Bengtsson, Johan Persson, Alexander Zaim, Fredrik Svanbäck, Jesper Olsson, Christoffer Tapper Holter, Thomas Raun, Amethyst Bradley Ralani, Fredrik Karlsson, Fredrik Olsson, Calle Genberg, Simon Alm, Mathias Andersson, Linus Olsson.

Ljungskile: Inga uppgifter.

Daniel Olausson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.