Sverige & världen

Köksatomiker i ny stor polisinsats

Brott Artikeln publicerades
Stort pådrag med polis och räddningstjänst vid husrannsakan på Storgatan i Ängelholm.
Foto:Björn Lindgren/TT
Stort pådrag med polis och räddningstjänst vid husrannsakan på Storgatan i Ängelholm.

Under förmiddagen har nationella bombskyddet och räddningstjänsten tillsammans med Strålsäkerhetsmyndigheten påbörjat en husrannsakan hos en man i Ängelholm. Samme man som för snart två år sedan dömdes för att ha försökt skapa en kärnreaktor i sitt kök.

Avspärrningar har varit på plats sedan tiotiden i förmiddags, men håller just nu på att hävas. I nuläget tyder ingenting på att mannen skall ha haft något radioaktivt material hemma. Men en kriminalteknisk undersökning kommer pågå ytterligare en stund.

– Det lutar åt att vi inte hittar någonting, säger lokalpolisområdeschef Karim Ottosson, till TT.

Det handlar om samma person som för snart två år sedan dömdes för att ha försökt bygga en kärnreaktor i köket. Mannen hämtades till förhör i går, misstänkt för brott mot strålskyddslagen.

– Det har inkommit uppgifter till oss som gör att vi vill utreda ifall han har gjort sig skyldig till brott, säger Ottosson.

Det blev en världsnyhet när historien om ängelholmaren som utvunnit radioaktivt material från brandvarnare och klockor rullades ut. Hans förhoppning var att kunna skapa en kärnreaktion i miniformat hemma i köket.

Mannen dömdes 2014 till dagsböter för brott mot strålskyddslagen samt otillåten miljöverksamhet.

(TT)

Fakta

Försökte skapa en kärnreaktion

Den 34-åriga ängelholmarens dröm fick ett abrupt slut när fullt utrustad personal från strålskyddsmyndigheten och polis stormade in i hans lägenhet 2014 och beslagtog bland annat de radioaktiva ämnena radium och americium.

Mannen dömdes i juli samma år till dagsböter för brott mot strålskyddslagen samt otillåten miljöverksamhet, men friades på tre andra punkter. Han skrev efter domen på sin blogg att han skulle publicera sina målningar i stället för experiment. Men i februari redovisade han inköpet av en geigermätare på bloggen.

Mängden radioaktiva ämnen innebar aldrig någon fara för allmänheten.

Visa mer...