Sverige & världen

Regeringen backar om bron

Sverige & världen Artikeln publicerades
Foto:Johan Nilsson / TT

Regeringen överger lagförslaget om att kunna stänga Öresundsbron vid ett krisläge. Men kanske inte helt.

– Det är viktigt att analysera kritiken som Lagrådet kommit med. Vi ska under dagen träffa de andra partierna. Jag tror fortfarande det är viktigt att ha den här åtgärden som sistahandsåtgärd, säger inrikesminister Anders Ygeman till TT.

Från Miljöpartiets sida hörs dock inget om Ygemans förbehåll.

– Efter den kritik Lagrådet har framfört har regeringen bestämt sig för att släppa förslaget om bron, säger Annika Hirvonen Falk (MP), vice ordförande i justitieutskottet, till SVT.

– Miljöpartiet har drivit detta från början och vi är väldigt glada att regeringen väljer att gå på vår linje.

Beskedet kommer strax efter att både Moderaterna och Liberalerna meddelat att de inte stöder förslaget om att stänga bron.

– När det gäller möjligheten att kunna stänga Öresundsbron så får ju det långtgående konsekvenser och de behöver regeringen titta närmare på och återkomma om, så det är jag inte beredd att stödja nu, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra till SVT.

Även Liberalerna säger nej till förslaget att kunna stänga Öresundsbron.

– Det är en alldeles för drastisk åtgärd som skulle ställa till stora problem i regionen. Vi är också motståndare till att stänga Sverige helt, säger partiets talesperson Erik Ullenhag till TT.

Däremot har både M och L ställt sig bakom regeringens förslag att införa id-kontroller.

Lagrådet underkände i går regeringens förslag om id-kontroller och att stänga Öresundsbron. Lagförslaget var för slarvigt berett, enligt Lagrådet.

Regeringen har fortfarande majoritet i riksdagen för förslaget att införa id-kontroller på bussar och tåg över gränsen. Det är ett förslag som även behandlas i Danmark. Men nu säger danska tågbolaget DSB att man överväger att tillfälligt stoppa trafiken över gränsen om så sker.

Tågbolaget påpekar att personalen varken har utbildning eller erfarenhet för att göra kontrollerna. Likaså saknas teknisk utrustning för att undersöka id-handlingarna. DSB är oroligt för att det annars kan uppstå situationer där man tvingas bryta mot lagar i Sverige, Tyskland eller Danmark, rapporterar Danmarks Radio.

– Det är ingen bra lösning att stoppa trafiken och jag tror inte heller att det blir så. Det är en alldeles för viktig förbindelse för att det ska bli stopp. Alla vi transportörer ställs inför en svår situation, men vi måste vara lite lösningsorienterade, säger Ulrika Mebius, press- och informationschef hos Skånetrafiken, till TT.

Öresundståg, där bland annat Skånetrafiken ingår, har operatörsansvaret i Sverige. (TT)