Nyheter

Aftonbladet: Littorin köpte sex

Aftonbladet uppgav tidigare att Sven Otto Littorin avgick sedan tidningen konfronterat honom med uppgifter om ett påstått brott. Nu skriver tidningen att det handlar om ett påstått sexköp.
Nyheter • Publicerad 10 juli 2010

Aftonbladet uppgav tidigare att Sven Otto Littorin avgick sedan tidningen konfronterat honom med uppgifter om ett påstått brott. Nu skriver tidningen att det handlar om ett påstått sexköp och en 30-årig kvinna uppger till Aftonbladet att hon har sålt sex till den förre arbetsmarknadsministern. De två ska ha träffats sensommaren eller hösten 2006 och haft sex mot betalning, enligt kvinnans uppgifter.

Tidningen har tagit del av uppgifter om hennes kunder som hon ska ha skrivit in i sin dator. I hennes adressbok finns ett telefonnummer som i dag går till en representant för en förskola. Aftonbladet uppger att förskolan haft numret i tre år, dessförinnan tillhörde det Littorin, enligt förskolan.

Kvinnan säger till tidningen att hon själv inte vill göra en polisanmälan men att hon kan tänka sig att medverka i en utredning.

Littorin har inte velat svara på tidningens frågor om det påstådda brottet.

Roberta Alenius, presschef hos Fredrik Reinfeldt, hänvisar till statsministerns tidigare kommentar av Littorins avgång.

Reinfeldt sade i torsdags till TT att Littorin har angivit flera skäl till sitt avhopp. Han ville då inte kommentera uppgifterna om ett påstått brott.

Lena Mellin, tillförordnad ansvarig utgivare för Aftonbladet, uppger att tidningen väntade med publiceringen för att ge Sven Otto Littorin chansen att kommentera påståendet om sexköp.

– Jag tycker att det har gått tillräckligt lång tid nu. Han har haft chansen att säga att det här inte stämmer, vilket han ju inte har gjort. Då tycker jag att det är okej att publicera, säger hon till TT.

Enligt Lena Mellin hade det ur pressetisk synpunkt inte varit fel att publicera uppgifterna redan dagen efter att Aftonbladet konfronterat honom med uppgifterna.

– Vi har i det här fallet varit extremt snälla mot honom.

Tidningen bedömer kvinnas trovärdighet som hög.

– Vi litar på den här kvinnan. Dessutom har vi gjort allt vi kan rent tekniskt för att kontrollera att det hon säger är sant, säger Mellin.

Roberta Alenius, presschef hos Fredrik Reinfeldt, meddelar för TT att statsministern kommer att finnas tillgänglig för presskommentarer med anledning av Sven Otto Littorins påstådda brott.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson säger att han är väldigt glad över att Sverige har en stark sexköpslag och han säger om de nya uppgifterna om Littorin:

– Om det här stämmer, så förklarar det väldigt väl varför han stack i väg med svansen mellan benen.

TT: Tror du det kan påverka valresultatet?

– Nej, det vill jag inte spekulera i.

TT: Hur tycker du Moderaterna har skött krishanteringen?

– Som vanligt när det gäller Moderaterna är de väldigt duktiga på att skapa en yta. Men den här gången var det genomskinligt och det syntes redan från början att det fanns ett hål i beskrivningen. Reinfeldt gav inte hela sanningen. Och inte Littorin heller.

TT: Tycker du att de borde ha gjort det på en gång?

– Jag tror att de nog i dag känner själva att det hade varit bättre.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, som höll en snabbt inkallad presskonferens i Rosenbadsparken i Stockholm, säger att Sven Otto Littorin förnekar påståendet om sexköp.

Reinfeldt berättar att Littorin i tisdags ringde upp honom och sade att han ville avgå. Enligt Reinfeldt uppgav Littorin privata skäl, samt att han hade blivit konfronterad av Aftonbladet med uppgifter som inte stämde.

TT: Sade han vilka uppgifter han konfronterades med?

– Han berättade vad han konfronterats med, och sa sedan att det inte stämde.

TT: Vad var din kommentarer när du fick höra att det rörde sig om anklagelser om sexköp?

– Jag måste utgå från att det han säger till mig stämmer.

TT: Varför har ni inte gått ut med det här tidigare?

– Det är inte min uppgift att sprida rykten.

Reinfeldt säger att han inte vet hur det här kommer att påverka valrörelsen.

Han säger även att han inte har haft någon ytterligare kontakt med Sven Otto Littorin.

Efter att Reinfeldt sagt att Littorin har förnekat anklagelserna säger Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson:

– Om de här uppgifterna är riktiga så förklarar det det här beteendet. Men det kan ju inte jag ha någon uppfattning om egentligen. Det är bara det att om Aftonbladet publicerar den här typen av uppgifter efter den här diskussionen, och man har haft gott om tid på sig att kontrollera, så är det ju förvånande om det är ett helt falsarium alltihopa.

Att Sven Otto Littorin påstås ha köpt sex är självklart inte bra, anser Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Hur dåligt det blir är en fråga om hur ärendet hanteras, säger Demker som än så länge inte är imponerad.

– När Reinfeldt säger att han inte kan annat än att tro på Littorin så är det en underlig hantering. Han kunde bara ha konstaterat att det är en fråga för rättsväsendet och för de inblandande personerna, säger hon.

Enligt Demker är det allvarligaste att de gamla affärerna väcks till liv.

– Det är ju flera andra ministrar som avgått, och det kan göra att man ifrågasätter den så otroligt viktiga regeringsduglighetsfrågan som är väldigt central i valrörelsen.

Hon konstaterar att det ännu är tidigt i valrörelsen – men att diskussionen kan skada förtroendet för regeringen.

– Det väcker också frågor kring hur regeringen arbetar med jämställdhetsfrågor, säger Demker.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.