Nyheter

Bank stormades efter gisslandrama

En man beväpnad med en vässad trästav höll på fredagen flera personer instängda i en bank vid Östermalmstorg i centrala Stockholm. Efter nära tre timmar stormade polisen lokalen och grep mannen. Ingen kom till skada.
Nyheter • Publicerad 2 juli 2010
Polisen för bort den misstänkte rånaren med en handduk över huvudet sedan han ska ha hotat personalen och en kund på ett bankkontor vid Östermalmstorg i Stockholm på fredagseftermiddagen.
Polisen för bort den misstänkte rånaren med en handduk över huvudet sedan han ska ha hotat personalen och en kund på ett bankkontor vid Östermalmstorg i Stockholm på fredagseftermiddagen.Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

– Vi betecknar det som en gisslansituation eftersom personal fanns kvar i lokalen. Vi försökte prata ut mannen, men till slut kom vi till ett läge där vi beslöt att gå in, säger Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Vid 11.30-tiden kom larmet om rånförsök från Handelsbankens kontor på Sibyllegatan. En man hade kommit in och uppträdde hotfullt och skrek, och anställda tryckte då på överfallslarmet.

Ett stort antal beväpnade poliser ryckte ut och omringade banken. Förhandlare skickades till platsen, men försöken att få kontakt med gärningsmannen lyckades inte. Stämningen ska ändå ha varit lugn inne i banklokalen.

Tre eller fyra anställda och en kund befann sig i banken tillsammans med rånaren, enligt polisen. En person ska ha fått ett slag med trästaven, men ingen uppges ha blivit fysiskt skadad.

Medan dramat pågick samlades stora åskådarskaror på torget för att nyfiket betrakta händelsen från första parkett.

En man berättade att han var på väg in i banken strax efter det att rånförsöket inträffat. En civilklädd polis motade då bort honom och sade att ett rån pågick.

En annan av åskådarna var en kvinna som arbetade på bankkontoret men hade en ledig dag.

– Jag är orolig för mina kollegor så klart, man blir väldigt rädd när sådant här händer, sade hon.

Efter två och en halv timme stormade ett stort antal poliser banken och använde så kallade distraktionsgranater för att avleda rånarens uppmärksamhet. Två personer hjälptes ut ur lokalen, och gärningsmannen själv fördes sedan ut genom en sidodörr, med bar överkropp och en filt över huvudet. Mannen var förvirrad enligt polisen och fördes till Norrmalms polisstation. Där förhördes han under kvällen. Mannen som är född 1966 misstänks för grovt rån alternativt rån, olaga frihetsberövande och misshandel alternativt ofredande.

Handelsbanken tillsatte efter händelsen särskilda krisgrupper för att stödja de anställda som drabbats.

– Det är där vi riktar våra ansträngningar nu, att ta hand om vår personal. Alla får det stöd de behöver, säger Handelsbankens presschef Johan Lagerström.

Han berättar att banken ständigt arbetar med säkerhetsfrågor. Men om det skulle ha förelegat några säkerhetsbrister i samband med rånförsöket vill han inte diskutera.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.