Barnläkaren frias
"Tingsrätten har inte funnit det bevisat att ett brott har begåtts. Tingsrätten har inte heller funnit det bevisat att läkaren skulle ha gjort något som inte varit medicinskt motiverat", skriver Solna tingsrätt i ett pressmeddelande.
Enligt domen har tingsrätten inte funnit bevisningen tillräcklig för att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att det över huvud taget har begåtts ett brott i det här fallet.
"Åklagarens påstående bygger på ett analysbevis, i vilket det har påvisats en exceptionellt hög koncentration av tiopental i blodet från det avlidna barnet", skriver rätten enligt pressmeddelandet.
Tingsrätten anser inte att resultatet är så tillförlitligt att det fullt ut kan ligga till grund för en fällande dom.
Tingsrätten konstaterar att om läkaren hade gett en oerhört hög dödlig dos tiopental i avsikt att barnet skulle dö, inte i avsikt att lindra smärta eller ångest, så skulle det "utan tvekan" vara straffbart som dråp enligt svensk rätt. Detta "oavsett om det föranletts av barmhärtighetsmotiv och oavsett om barnet ändå skulle ha dött inom en mycket kort tidsrymd."
– Vi kan inte säga något ännu, eftersom vi inte har läst domen ännu. Men naturligtvis är alla här på sjukhuset väldigt glada över den friande domen, säger Klas Östman, presschef på Karolinska universitetssjukhuset, till vilket Astrid Lindgrens barnsjukhus tillhör.
Enligt tingsrätten har åklagaren inte heller tillräckligt säkert lyckats bevisa att läkaren skulle ha agerat på något sätt som inte varit medicinskt motiverat i samband med att barnet dog.