Nyheter

En skjuten vid rån i Södertälje

Flera rånare ska ha slagit till mot ett köpcentrum i Södertälje. En person ska ha skjutits i samband med rånet, skriver aftonbladet.se.
– Vi har fått in uppgift om att en gärningsman är skjuten, säger Albin Näverberg på polisens länskommunikationscentral till tidningen.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2013

Enligt polisens hemsida rör det sig om en guldbutik. En person ska ligga kvar på marken efter att ha fallit ur gärningsmännens bil. Flera skott ska ha avlossats i samband med rånet, enligt Länstidningen i Södertälje. Det är dock oklart vem eller vilka som har skjutit. Enligt tidningen har en flyktbil hittats.

– Initialt fick vi in att fyra maskerade män rånade en guldbutik. Tre gick in medan en var kvar vid fordonet, säger Sven-Erik Olsson, presstalesman vid länskommunikationscentralen i Stockholms län.

Larmet kom in strax efter klockan halv tolv.

– Det uppstod skottlossning mellan polis och gärningsmän. En av gärningsmännen ligger kvar på marken. Jag vet inte hans status.

Den skottskadade rånaren har nu förts till sjukhus, uppger polisen. Det är oklart hur svåra skador han fått. Samtidigt fortsätter jakten på övriga rånare. Deras första flyktbil är påträffad, säger Albin Näverberg på polisens länskommunikationscentral.

– De har därefter bytt bil, säger han till TT.

– Jag såg två killar som härjade i guldsmedsaffären. Jag var i rulltrappan tio, femton meter i från, och hörde hur folk skrek. De slog sönder disken och började fylla på med saker, säger ett vittne som TT talar med.

– Det gick så brutalt till. Många är jätteskärrade. Jag gick in i en skobutiken som drog ner gallren. Flera var chockade och började gråta. Nu sitter jag på en restaurang på nedervåningen. Någon lunch blir det inte.

De misstänkta rånarna tilltvingade sig en ny flyktbil sedan de lämnat sin första. Även det andra fordonet har hittats, uppger polisen. I samband med jakten på rånarna ska fotanglar ha kastats ut vid närbelägna Rönninge, enligt Stockholmspolisens länskommunikationscentral (LKC). LKC uppger också att uppgiften om att rånarna tilltvingat sig en flyktbil inte kan bekräftas. Uppgiften plockades också bort från polisens sajt.

Enligt polisens sajt är det nu bekräftat att "den liggande gärningsmannen blivit beskjuten av polis". På bilder som publicerats på flera nyhetssajter ses den skottskadade mannen ligga på marken medan ambulanspersonal tar hand om honom. Strax intill mannen ligger en automatkarbin.

Den andra flyktbilen påträffades i Salem, mellan Södertälje och Stockholm. Vad som hänt därefter är ännu oklart.

– Inget jag kan bekräfta. Vi samlar in uppgifter utifrån de tips som kommer in, säger Sven-Erik Olsson.

Den skadade rånaren blivit skjuten i huvudet, säger polisens insatsledare till TV 4 News.

– Han är nedsövd just nu.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.