Annons
Nyheter

Fysikpriset till två

Årets Nobelpriset i fysik går till Serge Haroche och David Wineland.
Serge Haroche är fransk medborgare och 68 år. David Wineland är amerikansk medborgare och också han 68 år.
Nyheter • Publicerad 9 oktober 2012

Förra årets Nobelpristagare fick tio miljoner kronor. Årets vinnare får nöja sig med åtta. I somras meddelade Nobelstiftelsen att den för första gången på över 60 år sänker prissumman. Sänkningen motiverades med dåliga tider.

Prissumman hade då legat på tio miljoner kronor sedan 2001. Det är också det år då summan har varit högst i förhållande till startåret 1901, omräknat till gällande penningvärde.

Annons

Det två belönas för att på varsitt håll uppfunnit och utvecklat metoder för att styra och mäta enskilda kvantpartiklar.

Forskningen de båda pristagarna ligger bakom har redan gett oss de mest exakta klockor vi någonsin sett.

– De är också första steget mot kvantdatorer, som kommer att vara snabbare än några datorer vi någonsin sett, säger professor Björn Jonsson vid Vetenskapsakademien.

Haroche och Winelands experiment har öppnat dörren till direkt observation och manipulation av enskilda kvantpartiklar utan att förstöra dem, skriver Kungliga vetenskapsakademien.

Årets Nobelpristagare och deras forskningsgrupper har med hjälp av sinnrikt utformad apparatur lyckats med att i laboratoriet mäta ytterst ömtåliga kvanttillstånd som tidigare var oåtkomliga för direkta observationer.

De har kunnat undersöka partiklarna, kontrollera dem och räkna – något som kan liknas vid att "dressera men inte röra", skriver vetenskapsakademien.

Serge Haroche är med på telefon från Paris. Han svarar på frågor i direktsändning.

– Det är svårt att förstå. Jag informerades för 40 minuter sedan. Det är fantastiskt.

Han var på gatan tillsammans med sin fru och gick precis förbi en bänk så han kunde sätta sig ner när han såg att han hade ett inkommande samtal från Sverige.

Han svarar också på om han hunnit berätta för någon.

Annons

– Först ringde jag mina barn och sedan ringde jag mina närmaste kollegor utan vilka jag inte hade fått det här priset. En av dem höll en föreläsning och jag sms:ade honom: "Avbryt föreläsningen och ring mig omedelbart".

Det ringer hela tiden på Haroches andra telefon vilket bidrar till störningar i sändningen.

Fakta: Nobelpriset

Enligt Alfred Nobels testamente ska huvuddelen av hans förmögenhet bilda en fond där avkastningen går till pris åt dem "som under det förlupne året hafva gjort menskligheten den största nytta".

Fem pris har inrättats: I fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur samt ett fredspris som årligen delas ut på Nobels dödsdag, den 10 december. De första prisen delades ut 1901.

Prisen i fysik och kemi delas ut av Vetenskapsakademien, medicinpriset av Karolinska institutet, litteraturpriset av Svenska Akademien samt fredspriset av det norska stortinget.

I särskilda tillämpningsföreskrifter slogs fast att Nobels uttryck "under det förlupne året" inte ska tas bokstavligt eftersom det ofta tar betydligt längre tid innan ett arbetes förtjänst blir uppenbar. De klargjorde också att prisen kan delas, men som mest av tre personer.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons