Nyheter

KD-medlemmar kräver ny ledare

Kristdemokraterna måste ha en ny partiledare, kräver 19 partimedlemmar.
Men flera partidistrikt ger Göran Hägglund sitt stöd.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2011

Partiet har under flera år tappat i opinionsstöd, konstaterar undertecknarna, däribland partistyrelsefolk och riksdagsledamöter, på Svenska Dagbladets debattsida. De befarar att partiet kan åka ur riksdagen vid nästa val om inget görs.

– Man kan inte underskatta partiledarens roll i det här sammanhanget, säger en av de 19, riksdagsledamoten Roland Utbult, till TT.

Vem som bör träda in i stället för nuvarande partiledaren Göran Hägglund tar de inte ställning till. I stället förespråkar de "en öppen och genomskinlig valprocess, där flera kandidater får göra turnéer i landet och presentera sig och sin politiska vilja".

– En av de absolut viktigaste egenskaperna för en partiledare är att man kan beröra människor med sitt budskap. Vi har potential att bli mycket större och vi har ett väldigt bra värdegrundat budskap, säger Roland Utbult.

Partiet håller extra riksting i slutet av januari. Då ska bland annat partiledare väljas och valberedningen har begärt in nomineringar till den 18 oktober.

Enligt TT:s rundringning har nio av KD:s 26 partidistrikt beslutat att ge Göran Hägglund förnyat stöd. Två kräver hans avgång medan 14 inte bestämt sig ännu. Ett distrikt lyckades inte TT nå.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.