Nyheter

Kraftig ökning av våldsbrott

Nyheter • Publicerad 8 juli 2010

Hittills i år har polisen registrerat 213 fall av mord eller dråp, vilket är 92 procent fler än första halvåret i fjol. Det visar halvårssiffror som Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerar i dag.

Även antalet fall av bedrägerier ökade med 12 procent mot förra året. Framför allt handlar det om datorbedrägerier men även så kallade bluffakturor finns med bland siffrorna.

Totalt anmäldes 661 000 brott i år vilket är en minskning med två procent från motsvarande period i fjol. Störst var minskningen för olika typer av skadegörelse, bilbrott och cykelstölder. Även bankrånen har blivit färre under 2010.

Ett fåtal enskilda ärenden men med många anmälda brott har påverkat siffrorna för våldsbrott med dödlig utgång. Den Växjöläkare som misstänktes för 78 fall av dödshjälp står för en stor del av ökningen. I maj lade åklagaren ner utredningen eftersom några brottsmisstankar inte kunde styrkas.

– Anmälningarna har lagts ner men de finns kvar i statistiken och eftersom det är så många brott påverkar det siffrorna, säger Jessica Svedlund, utredare på Brå.

Bland de brott som minskar snabbast bland Brås halvårssiffror är bland annat skadegörelse, cykelstölder och bilbrott.

– Framför allt kan vi se att klotter i kollektivtrafiken, som är ett storstadsfenomen, har gått ner med 30 procent, främst i Stockholmsområdet, säger Svedlund.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.