Nyheter

Massiva protester i Sverige

Protestviljan i Sverige växte sig stark under måndagen. I minst 15 städer skulle stöddemonstrationer för Ship to Gaza genomföras under eftermiddagen och kvällen.
Nyheter • Publicerad 31 maj 2010

Men dagen började med att regeringen kallade upp den israeliske ambassadören Benny Dagan till utrikesdepartementet i Stockholm och begärde "klarläggande" från den israeliska regeringen via Sveriges ambassad i Israel.

– Vi ser mycket allvarligt på incidenten i samband med bordningen, sade kabinettssekreterare Frank Belfrage sedan han till Dagan framfört att Sverige ser det som hände som "oacceptabelt".

– Vi har även begärt klargörande från israelisk sida om vad som har inträffat och beträffande våra landsmän, elva stycken, sade Belfrage.

Även statsminister Fredrik Reinfeldt såg det hela som "oerhört allvarligt".

– Svaret på våld är inte mer våld. Sverige och EU har drivit på för att bryta Gazas isolering och för att öppna Gaza. Annars riskeras en grogrund för mer extrema våldsyttringar.

Även traditionella Israelvänner som Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund såg insatsen som orimlig.

Oppositionsledaren Mona Sahlin (S) krävde att EU:s handelsavtal med Israel ska stoppas men underströk att det viktigaste är att se till att Israels blockad av Gaza bryts.

– Vi får inte tappa bort det. Israels övervåld är oanständigt, sade hon under ett besök i norra Irak.

Vänsterpartiledaren Lars Ohly återanvände Olof Palmes ord från 1975 om den spanska fascistdiktaturen:

– Detta visar Israels rätta ansikte och om begreppet "satans mördare" är på plats någonstans, så är det nu.

Niklas Wykman, ordförande i Moderata ungdomsförbundet (MUF) stod ut i kommentarsfloran.

– Det är bra att skeppen inte kommer fram och ger legitimitet åt Hamas, som förtrycker befolkningen på Gaza. Det har beskrivits som en humanitär aktion men det är en politisk aktion som syftar till att skapa en konflikt, sade han till TT.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.