Nyheter

Möjligt ta ut högre andrahandshyra

Från den 1 februari kan den som hyr ut sin bostadsrätt i andra hand ta ut en högre hyra. Regeringen hoppas på att det ska leda till ett större bostadsutbud. Men än visar annonseringen på Blocket ingen större ökning.
Nyheter • Publicerad 24 januari 2013

– Vi kan inte se någon uppgång ännu, säger Blockets presschef Annette Karlberg.

3 660 lägenheter har annonserats ut för uthyrning på Blocket under årets tre första veckor, jämfört med 3 435 under samma period förra året.

Länsstyrelsen i Stockholm har kartlagt andrahandsmarknaden i länet och konstaterar att bostadsbristen är akut och bara blir värre år efter år. I dag bor cirka 50 000 människor i andra hand i länet.

Hur många fler bostadsrätter som kommer ut på andrahandsmarknaden nu vet ingen, men bostadsminister Stefan Attefall (KD) befarar att det blir färre än man tidigare hoppades på.

– Den fulla och snabba effekten får vi inte, den stoppades ju i riksdagen, säger han och syftar på att bostadsrättsföreningarna fortfarande har ett ord med i laget när det gäller uthyrning i andra hand, vilket regeringen ville slopa.

Annette Karlberg tror ändå att lagändringen kommer att leda till fler annonser på sikt.

– Jag tror att den stora förändringen kommer att ske efter att det här har uppmärksammats i medier. Det har gått lite under radarn hittills.

De hyror på bostadsrätter som kan tas ut när de nya reglerna träder i kraft ska avspegla ägarens kostnader för kapital, avgift och drift. Och det ger i de flesta fall högre hyror än för hyresrätter i samma lägen.

– Trots att lagen inte trätt i kraft anar man redan effekterna av den, säger Veronica Palm (S).

– Efter sex år är det här det enda regeringen gör för att lindra bostadsbristen och den enda effekten är höjda hyror på andrahandsmarknaden. Det löser inte bostadsbristen och framför allt gör det att de som har det tuffast att komma in på bostadsmarknaden får det ännu tuffare. Det gör mig riktigt besviken.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.