Annons
Nyheter

Mycket socker i vissa snusdosor

Nikotinfritt snus kan orsaka hål i tänderna. Vissa märken innehåller mer än 30 procent stärkelse och socker, vilket ökar risken för karies.
Nyheter • Publicerad 24 oktober 2012

Det är en avhandling gjord vid Sahlgrenska akademin i Göteborg som visar att vissa nikotinfria snusprodukter innehåller höga halter av stärkelse och socker.

Det leder i sin tur till sänkt pH-värde i munnen på snusarna, som dessutom ofta har en prilla inne under stora delar av dygnet.

Annons

– Då är det inte konstigt att man får hål i tänderna, säger Gunilla Klingberg, ordförande i Tandläkarförbundet.

Hon menar att tobaksbruket i första hand är den stora hälsofaran, men tycker att det är bra att man även lyfter frågan kring negativa effekter när det gäller tobaksfria produkter.

– Många köper en tobaksfri produkt, men tänker inte på att det kan finnas andra saker som ställer till med nya oväntade hälsoproblem.

Redan för fyra år sedan slogs det larm om sambandet mellan nikotinfritt snus och förekomsten av hål i tänder. Flera rapporter kom då på kort tid om snusare som hade utvecklat kraftig karies.

– Det är som konsekvens av det som den här studien har tillkommit, säger doktoranden Lena Hellqvist.

I hennes avhandling har tio snussorter ingått – fyra med nikotin och sex utan. I de flesta fall är skillnaderna små mellan förekomsten av stärkelse och socker i snus med eller utan nikotin.

XQS är ett av de nikotinfria märken i studien som sticker ut med höga halter av stärkelse och socker. Företaget jobbar nu för att få använda ett nytt sötningsmedel i sitt snus.

– Det här är inget vi hymlar om, och är det enda som vi brottas med som är negativt för våra konsumenter. Vi gör allt vi kan för att det ska bli bättre, säger Petter Strömberg, operativt ansvarig på XQS.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons