Nyheter

Nytt strejkvarsel

Vid middagstid på onsdagen varslade Seko om att utöka arbetsnedläggningen till sina medlemmar på Kustpilen i Östergötland. Stridsåtgärderna där träder i kraft den 17 juni klockan 04, enligt ett pressmeddelande från förbundet. (TT)
Nyheter • Publicerad 4 juni 2014

Seko hänvisar till att ingen lösning i den pågående tågkonflikten är i sikte. Men facket anklagar också Veolia för att vilja lösa sommarens vikariebehov på Kustpils-tågen med timanställda och betecknar det hela som en "ny timanställningsskandal".

– Veolias metod att genom dumpade anbud vinna upphandlingar och försämra de anställdas löner måste få ett slut, säger Sekos förbundsordförande Janne Rudén.

– Vi får hela tiden in nya vittnesmål från timanställda på Veolia som berättar hur man förväntas stå till förfogande dygnet runt. Är man inte tillgänglig sätts man upp på 'svarta listan' och telefonen slutar ringa. Detta är helt oacceptabelt, fortsätter Janne Rudén.

Enligt Rudén är förslaget till ny organisation på Kustpilen sämre än bemanningsplanen på Öresundstågen.

Kustpilen kör tågtrafik på sträckorna Linköping–Kalmar och Linköping–Västervik. Även Kustpilen opereras av Veolia. Där arbetar 60 Seko-medlemmar.

TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.