Nyheter

S vill utvisa svenska medborgare

Socialdemokraterna vill göra det möjligt att utvisa nyblivna svenska medborgare. Partiets tanke är att det ska stävja gängkriminalitet.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2011

Förslaget kommer från Ilmar Reepalu (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Han vill införa snabbare medborgarskap, fast med en form av prövotid under några år, då den som döms för grova brott riskerar att bli utvisad ur landet.

– Många av de här gravt kriminella gängen som kommer hit håller sig lugna till dess att de får sitt medborgarskap, och har sedan Sverige som någon form av plattform för internationell kriminell verksamhet, säger Ilmar Reepalu till TT.

Fängelse är inte tillräckligt avskräckande i de här fallen, fortsätter han.

– Det enda verkningsfulla i det läget hade varit att kunna utvisa.

Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Morgan Johansson säger till TT att partiet ställer sig bakom förslaget, vilket hyllas av Sverigedemokraterna.

– Det som man i går kallade oss fula ord för har man i dag som ett eget förslag, säger Linus Bylund, presschef hos SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) avvisar tanken på olika former av medborgarskap.

– Antingen är man medborgare eller också så är man inte det, säger han.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.