Nyheter

Sabuni lämnar regeringen

Statsrådet Nyamko Sabuni lämnar regeringen på egen begäran, enligt ett pressmeddelande.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2013

Nyamko Sabuni (FP), jämställdhets- och biträdande utbildningsminister har lämnat regeringen på egen begäran, enligt ett pressmeddelande. Hon lämnar också sin plats i riksdagen.

"Jag har sedan länge bestämt mig för att inte kandidera till riksdagen i valet 2014, och har därför kommit fram till att jag bör ge en efterträdare tid att komma in i jobbet i god tid före valet", skriver hon.

"Jag är mycket tacksam över allt det stöd jag har fått från så många under åren som minister. Jag är tacksam för förtroendet att få vara statsråd som först Lars Leijonborg och sedan Jan Björklund har visat mig.", skriver Sabuni i en kommentar.

"Jag är särskilt stolt över etableringsreformen, en sammanhållen diskrimineringslagstiftning, kampen mot våld mot kvinnor och kampen mot hedersvåld".

Folkpartiledaren Jan Björklund beklagar att Sabuni inte kommer att ställa upp i valet 2014.

"Nyamko Sabuni har varit en orädd politiker som vågat säga sitt hjärtas mening, inte minst i de ofta kontroversiella integrationsfrågorna. Hon har gjort tydliga avtryck inom integrations- och jämställdhetspolitiken i Sverige", säger han i en kommentar.

Sabuni har tidigare sagt att hon skulle lämna politiken vid nästa val, oavsett valresultat. Tolv år i politiken får räcka, sade Sabuni till Chefstidningen redan förra året.

– Det är dags att göra något annat. Kanske inom näringslivet. Eller plugga, sade Sabuni till tidningen.

Nyamko Sabuni föddes 1969 i Bujumbura, Burundi.

2002–2006 var Sabuni riksdagsledamot och ledamot i näringsutskottet. 2006 utsågs hon till integrations- och jämställdhetsminister. Sedan 2010 är hon jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister.

Sabuni har sedan 2010 varit ledig från uppdraget som ordinarie ledamot i riksdagen. Hon är ersatt av Anna Steele (FP).

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.