Nyheter

Seko överväger utökad tågstrejk

Efter två dagars strejk tycks de flesta av de över 75 000 berörda tågresenärerna i södra Sverige ha funnit alternativ att ta sig till jobbet eller dit man måste – eller bara resa iväg sisådär. (TT)
Nyheter • Publicerad 4 juni 2014

I dag kan dock service- och kommunikationsfacket Seko komma med nya varsel som stänger ned flera av dessa alternativ.

Förbunds- och förhandlingsledningen ska sätta sig ned och diskutera möjligheten att utvidga strejken till Krösatågen i främst Småland, Kustpilen i Östergötland och Pågatågen i Skåne – detta sedan regiontrafikbolagen i Sydsverige kraftigt ökat vagnkapacieteten på sina tåg för att möta trycket från passagerarna.

– Det är en av de frågor som kommer upp i dag. Det handlar överlag om hur vi ska gå vidare, säger Erik Sandberg, kommunikatör hos Seko, till TT.

Tvisten mellan Seko och arbetsgivarorganisationen Almega gäller bemanningen på Öresundstågen som körs av tågoperatören Veolia. Veolia har sagt upp över 250 lokförare och tågvärdar som väntas söka jobben igen – nu under andra, enligt facket, sämre anställningsvillkor.

Ett krav från Seko är att facket får rätt att begränsa antalet timanställda. Arbetsgivaren hävdar att man i dag tvingas betala full lön för deltidsjobb.

TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.