Nyheter

Spyker stämmer GM på 20 miljarder

Spykers vd Victor Muller förlorade Saab och skyller konkursen på General Motors.
Nu stämmer den holländska sportbilstillverkaren den amerikanska biljätten på över 20 miljarder kronor.
Nyheter • Publicerad 6 augusti 2012

– GM knuffade medvetet Saab över kanten, säger Victor Muller.

Han anser att GM, som ägde rättigheter till Saabmodeller och också levererade en hel del komponenter, förstörde Saab Automobiles framtid genom att säga nej till alla räddningsplaner med kinesisk inblandning.

Även lösningen där Youngman inte skulle vara direkt delägare fick nobben från GM, vilket gjorde att det kinesiska bolaget drog sig ur. Då var konkursen ett faktum den 19 december i fjol.

Muller har tillsammans med advokatfirman Patton Boggs i Washington förberett stämningen sedan konkursen. På måndagen lämnades ett 27 sidor långt dokument in till en domstol i Michigan där GM:s huvudkontor finns.

Spyker anser att GM var rädd för konkurrens i Kina och därför agerade olagligt. GM:s talesperson James Cain anklagas för att ha lämnat falska uppgifter.

– Det är inget jag kan kommentera, säger James Cain till TT.

Han vill heller inte säga något om hur GM ser på stämningen.

Summan tre miljarder dollar, motsvarande drygt 20 miljarder kronor, utgår från vad Saab hade kunnat bli värt i framtiden – inte det förlusttyngda krisföretag det var i fjol när varken leverantörer eller anställda fick betalt och produktionen stod still.

– Saab skulle ha överlevt med Youngman. Det skulle ha blivit ett bolag värt tre miljarder dollar, men GM:s agerande förhindrade det, säger Victor Muller.

Spyker dras själv med en dålig ekonomi, men enligt Muller finns en extern finansiär som uppbackning för att driva den juridiska processen som kan gå på över tio miljoner kronor. Han vill inte säga vem det är. Mer än att det inte är den tidigare Saabintressenten Vladimir Antonov.

Konkursförvaltaren Hans Bergqvist informerades om stämningen av Muller.

– Vi ska utvärdera vad det betyder för konkursboet och borgenärerna, säger Bergqvist.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.