Annons
Nyheter

Svensk kärnkraft säkerhetstestas

Säkerheten vid de svenska kärnkraftverken ska ses över igen, som en följd av kärnkraftshaveriet i Japan.
Stresstester ska göras liksom fler analyser av hur man klarar ett långtidsstopp av elförsörjningen.
Nyheter • Publicerad 30 mars 2011

Det beslutades på onsdagen vid det årliga mötet mellan Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) och kärnkraftsindustrin.

– Den svenska modellen har alltid byggt på kontinuerliga förbättringar, oavsett vad som händer. Men man måste alltid dra lärdomar av speciella händelser. Det gjorde vi efter Three Mile Island och Tjernobyl, och nu gör vi detsamma efter Fukushima, säger Ann-Louise Eksborg, SSM:s generaldirektör.

Annons

Det innebär bland annat att kärnkraftverken kommer att stresstestas, för att se hur de klarar exempelvis ett terroristdåd.

– Vi ska också titta på vad kom kan hända vid extrema väderfenomen, som till exempel isstormar, säger Eksborg.

Stresstesterna är ett resultat av att EU tagit ett sådant initiativ. Anvisningar för hur testerna ska gå till kommer framåt sommaren, enligt SSM.

– Men vi vill inte vänta. Vi har redan bestämt en rad detaljer vi ska titta på, delvis utifrån vad vi vet om händelserna i Japan, säger Ann-Louise Eksborg.

Viktiga frågor blir hur kylningen av reaktorerna ska klaras vid en extrem händelse, och hur pass säkra bassängerna för utbränt kärnbränsle är i samma situation.

– Vi kan inte utesluta ett läge med ett långtidsstopp av elförsörjningen. Vi har redan mobila enheter med dieselgeneratorer men vi tänker titta på allt detta en gång till, säger Lennart Carlsson, säkerhetsexpert vid SSM.

Han betonar att mycket av det som nu ska göras är en upprepning av redan vidtagna åtgärder. Han påpekar också att de svenska verken på vissa punkter är bättre än de japanska. De är exempelvis försedda med filter som ska förhindra radioaktiva utsläpp i luft och vatten.

– Men ett helt modernt verk klarar förstås sådana här situationer ännu bättre, säger han.

Ann-Louise Eksborg hoppas att det ska bli möjligt att gå igenom många tänkbara oförutsedda händelser och eventuella konsekvenser av dessa.

– Vi försöker med en all hazard approach, säger hon.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons