Nyheter

Sydsvensk tågstrejk nu ett faktum

All svensk Öresundstågtrafik stoppades tidigt på måndagsmorgonen på grund av strejk. (TT)
Nyheter • Publicerad 2 juni 2014

Det berör dagligen över 75 000 passagerare och ställer till det extra rejält för pendlare mellan Malmö och Köpenhamn och för alla dem som tänkt ta tåget till Köpenhamn/Kastrups flygplats.

Hur länge strejken kommer att pågå är ovisst.

Den bottnar i en konflikt mellan fackförbundet Seko och tågoperatören Veolia, som kör Öresundstågen, om hur tågen ska bemannas. Arbetsgivaren har sagt upp 250 medarbetare för att kunna återanställa dem under nya, enligt facket, sämre villkor. Det handlar om hur många tim-, deltids- och heltidsanställda arbetsgivaren anser sig behöva för att utnyttja arbetstiden så effektivt som möjligt.

På söndagen väntades medlare lagga fram ett slutbud som parterna skulle anta eller förkasta. Men inget bud kom eftersom båda sidor ansågs vara för låsta vid sina positioner.

Tågstrejken får konsekvenser för passagerare som ska resa mellan Köpenhamn via Malmö till Göteborg, Växjö, Kalmar, Karlskrona och omvänt. Den stoppar också trafiken med Veolias Snälltåg mellan Malmö och Stockholm samt – under den stundande nationaldagshelgen – mellan Malmö och Berlin.

Ingen ersättningstrafik sätts in eftersom det skulle betraktas som strejkbryteri.

Trafikanterna över Öresundsbron har dock en del alternativ att välja på. DSB, som ansvarar för Öresundstågtrafiken på den danska sidan av sundet, sätter in ersättningsbussar mellan Kastrup och Hyllie station i Malmö. En rad bussbolag har också trafik till Köpenhamn, däribland Gråhundbus, Nettbuss, Eurolines, Swebuss Express och Travelshop. SJ kör dagligen ett antal tåg från Stockholm med slutmål Köpenhamn och DSB tåglinjen Ystad–Skurup–Svedala–Kastrup–Köpenhamn.

Likaså trafikeras färjelinjen Helsingborg–Helsingør som vanligt.

– Det har varit lugnt under morgonen och passagerarna har vetat om att det pågår en strejk. Vi har haft personal på samtliga stationer för att svara upp mot kundernas behov. Det finns ju lite parallell trafik som fungerar, men på vissa sträckningar är det väldigt svårt att hitta något annat. Där får vi hänvisa passagerarna till buss eller bil, säger Mikael Danielsson, affärsområdeschef för tåg på Veolia.

Han tror att förhandlingarna mellan parterna kommer att återupptas.

– I går när vi skiljdes åt fanns inga planer. Men vi tror att innan veckan är slut kommer vi att ha startat upp nya förhandlingar.

Ungefär 250 stycken lokförare och tågvärdar hos Veolia deltar i strejken.

På Triangelstationen i Malmö var det inte många på måndagsmorgonen som inte kände till att Öresundstågstrafiken lamslagits av strejk.

Dock träffade TT på några par som inte visste om att tågen över Öresund inte gick. Maximilian Huber och Anna Sophia Kircher från Wien, som turistat fem dagar i Malmö, skulle till Kastrups flygplats.

– Nu missar vi nog flyget hem. Det går om mindre än en och en halv timme.

– Vi tittade på internet efter avgångstider från Malmö till Kastrup men det fanns inga, sade de innan de klev på ett tåg som skulle ta dem till Hyllie och vidare färd med buss till Kastrup.

TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.