Nyheter

Tio åtalas för helikopterrån

Tio män mellan 23 och 38 år åtalas i dag för helikopterrånet mot G 4 S värdedepå i Västberga förra hösten. Minst dubbelt så många tros ha deltagit, men några har polisen misslyckats med att gripa och andras inblandning har inte gått att bevisa.
Nyheter • Publicerad 19 juli 2010
Helikoptern som användes vid rånet av vaktbolaget G4S värdedepå i Västberga i Stockholm vid Skavlöten i Arninge.
Helikoptern som användes vid rånet av vaktbolaget G4S värdedepå i Västberga i Stockholm vid Skavlöten i Arninge.Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX

Det gäller bland annat två av de tre män som sprängde sig in i värdedepån och stal sammanlagt 39 miljoner kronor. Dessa två är ännu oidentifierade och på fri fot.

Av de tio som nu ska ställas inför skranket åtalas fem för grovt rån och övriga för medhjälp till grovt rån.

De fem huvudgärningsmännen är piloten, en man som var med och tog sig in i depån, en man som placerade en bombväska utanför polisens helikopterhangar i Myttinge och två män som spärrade av gatorna runt värdedepån för att hindra polisen från att ta sig dit.

Efter kuppen parkerades helikoptern småningom i Täbytrakten norr om Stockholm efter att ha gått ned i Norsborg och vid Kanaanbadet och lastat av rånare och rånbyte.

Den 18 dagar långa rättegången inleds den 2 augusti och kommer att hållas i Stockholms tingsrätts säkerhetssal.

Stockholm (TT)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.