Nyheter

Tonvis med felmärkt kött stoppas

Utan tillstånd har företaget Meatsson i Helsingborg sålt importerat kött, som dessutom märkts som svenskt. Företaget polisanmäls nu av miljönämnden. (TT)
Nyheter • Publicerad 20 augusti 2013

Meatsson får sälja kött direkt till konsumenter i sin affär i Helsingborg. Att det samtidigt, utan tillstånd, har pågått en kötthantering i mycket större skala i fastigheten var obekant för miljöförvaltningen till helt nyligen.

Företaget har tidigare haft tillstånd från Livsmedelsverket, men det drogs in på företagets egen begäran 2011. Ändå har man fortsatt att märka köttet med det tillståndsummer – 541 – som man tidigare haft. Importerat kött har, enligt miljöförvaltningen, märkts med svensk flagga och beteckningen "100 procent svenskt kött" och sålts vidare till Nederländerna, Danmark samt svenska butiker och restauranger.

Inom tre veckor ska företaget ha tagit fram en lista över alla köttkunder man haft de senaste veckorna. Först då går det att få en tydlig bild över omfattningen.

– Men det handlar om tonvis, inte kilovis, med kött, säger förvaltningens avdelningschef Olu Lindström.

TT har förgäves sökt företrädare för Meatsson AB. För Helsingborgs Dagblad tillbakavisar en talesman för bolaget flera av förvaltningens uppgifter som "direkt lögnaktiga".

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.