Turkiet: Sverige måste kompensera
Riksdagens beslut blev en stor nyhet i Turkiet, och den svenske ambassadören Christer Asp möttes av ett stort medieuppbåd efter att ha fått förklara sig på turkiska UD på fredagen.
– När Sverige säger något, i synnerhet i en så här viktig fråga, så uppmärksammas det. Jag har framför allt sagt att regeringens politik ligger fast, att regeringens uppfattning är att historien inte ska politiseras, sade Christer Asp till TT.
Också från utrikesminister Carl Bildt var beskedet tydligt: Det här får inga omedelbara konsekvenser för svensk utrikespolitik.
– Det är klart att vi ska titta på det och sedan svara riksdagen. Det brukar man göra om cirka ett år, sade han i Sveriges Radios P 1-morgon.
Det har retat upp oppositionen, som redan börjat hota med KU-anmälningar.
– Riksdagen har erkänt detta och det har regeringen att förhålla sig till, sade Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin.
Men regeringen har inga formella krav på sig att lyda riksdagen, framhåller folkrättsexperten Ove Bring.
– Det råder nu en allmän missuppfattning att Sverige som stat genom riksdagsbeslutet har erkänt folkmordet. Så är det ju inte. Riksdagen har sin uppfattning klar och den har man nu vidarebefordrat till regeringen. Det är inte formellt tvingande. Men det finns en konstitutionell förväntan på att omvandla det här till en fungerande, aktiv svensk utrikespolitik, sade Bring till TT.
– När det gäller utrikespolitiken har riksdagen inte sista ordet. Det är regeringen som har beslutanderätten över hur man utövar utrikespolitiken, sade han.
Enligt Carl Bildt kommer riksdagens beslut att få negativa effekter på den försoningsprocess som startat mellan Turkiet och Armenien. Han är också orolig för att beslutet kan få effekter i Sverige:"Till detta skall också läggas en viss oro för att föra in gamla konflikter rätt in i vårt svenska samhälle. Jag oroas av tonläget mellan organisationer i Sverige som företräder olika nationaliteter som under årens lopp kommit till och blivit viktiga delar av vårt samhälle", skrev han på nätsajten Newsmill.
Sveriges tidigare generalkonsul i Istanbul Ingmar Karlsson anser också att beslutet är mycket olyckligt.
– De som tror sig ha kämpat för armeniernas sak ska veta att de har gjort dem en björntjänst, sade han och syftade på att beslutet hotar den försoningsprocess som startat.