Nyheter

Var femte fästing bär på borrelia

Nyheter • Publicerad 7 juni 2010
Foto: Lien, Kyrre

Var femte fästing bär på borreliabakterier visar den pågående första nationella fästingstudien. Resultatet är i linje med vad tidigare studier visat, rapporterar Vetenskapsradion.

Pia Forsberg, professor i infektionsmedicin vid Linköpings universitet, leder studien. Hon är förvånad över att relativt få människor infekteras av borrelia trots att så många fästingar bär på borreliabakterier. Det gör enligt Forsberg infektionsspridningen svårbegriplig, samtidigt som det kan vara svårt att ställa diagnosen borrelia.

Uppemot 10 000 personer drabbas av borrelia varje år och både borrelia och den fästingburna virussjukdomen TBE ökar i Sverige. De är vanliga runt ostkusten, Stockholm och Mälardalen men har på senare år även spridit sig till bland annat Blekinge, Västergötland och norrut längs Norrlandskusten.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.