Nyheter

Vilks attackerad under föreläsning

Konstnären Lars Vilks attackerades på tisdagen när han höll en konstföreläsning på Uppsala universitet. Anledningen: En film med nakna gaypar i Muhammedmasker.
Nyheter • Publicerad 12 maj 2010
Lars Vilks.
Lars Vilks.Foto: Yvonne Åsell/SvD/SCANPIX

Lars Vilks föreläsning urartade bara några minuter efter att den inletts. Joel Bergroth var där och blev ögonvittne till tumultet och attacken.

– Han visade en film av Sooreh Hera. Det är en film bestående av fotografier av mestadels nakna gaypar i väldigt sexuella ställningar. Dessa gaypar har Muhammedmasker, berättar han för TT och fortsätter:

– Då började folk skrika "Stäng av filmen, varför gör du så här mot oss? Det är ju pornografi, du skändar Muhammed".

Flera personer ställde sig upp och Joel Bergroth säger att det kändes att stämningen trappades upp. Lars Vilks berättar att en man som satt på första raden plötsligt kom rusande mot honom.

– Han gav mig en "dansk skalle" och jag for in i väggen och tappade glasögonen, säger Vilks till TT.

– Jag är inte skadad, men lite mörbultad.

Men enligt poliserna som var närmast och gick emellan angriparna och Lars Vilks blev han aldrig attackerad fysiskt, uppger Solveig Öjeberg, informatör vid polisen i Uppsala län.

– Däremot tror jag att man fick tag i honom och drog med honom därifrån, så det kan ju hända att han uppfattade att det var en angripare men det var i så fall en polis, säger hon.

Två poliser skadades lindrigt i tumultet.

Lars Vilks kunde snabbt lämna salen, men bråket fortsatte. Joel Bergroth berättar att polisen bland annat använde pepparsprej. När det till slut meddelades att föreläsningen ställts in, eftersom polisen ansåg att varken Lars Vilks eller åhörarnas säkerhet kunde garanteras, utbröt jubel i salen.

– Min föreläsning i Jönköping blev stoppad innan jag kunde hålla den, och nu händer det här. Jag blir stoppad med fysiskt våld, och jag menar att det är problematiskt om det är en mobb som ska bestämma, säger Vilks.

Enligt Vilks hörde mannen som attackerade honom till en grupp muslimer som försökte att störa föreläsningen.

Hur vet du att de är muslimer?

– De ropade Muhammed, Muhammad, svarar Vilks.

Två personer är gripna för försök till misshandel och störande av sammankomst.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.