10000 kronor för klämt finger

En liten pojke som i oktober 2008 klämde ett finger mellan dörrkarmen och dörren får nu skadestånd med 10000 kronor via Tingsryds kommuns försäkringsbolag Kommunassurans Syd.
Tingsryd • Publicerad 29 maj 2010

Efter olyckan ansåg pojkens föräldrar att kommunen brustit i sitt ansvar att tillhandahålla ändamålsenliga lokaler för förskolan.

Föräldrarna kunde med hjälp av ett kommunalt skyddsprotokoll visa att brister i dörrarnas säkerhet på förskolan Ekebo i Urshult noterats där drygt ett halvt år innan klämolyckan: "Ekebo behöver klämskydd i dörrarna."

Enligt ett läkarintyg har pojkens finger klarat klämskadan utan kvarstående invaliditet förutom en lätt deformation av nageln. Pojken har känsel i fingret och kan röra det utan smärta.

Den anlitade skadejuristen har bedömt storleken på skadeståndet till 10000 kronor för skada, för sveda och värk. Ersättningen är skattefri. Om föräldrarna haft merkostnader eller inkomstförlust på grund av pojkens skada kan ansöka om ersättning för detta.

Kraven måste i så fall styrkas med kvitto eller dylikt.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.