unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Balans och stress i fokus på kvinnofrukosten

Det har varit tradition några år nu med temafrukost i Parken i Urshult i samband med Internationella kvinnodagen.
Den här gången är det Diana Pilut som kommer och talar om balans och stressrelaterade problem.
”Jag tänker förklara vad som händer i hjärnan när vi stressar. Om man förstår och känner signalerna blir det lättare att bromsa och komma tillrätta med problemen. Det handlar om att hitta balans mellan krav och resurser”, säger Diana Pilut.
”Jag tänker förklara vad som händer i hjärnan när vi stressar. Om man förstår och känner signalerna blir det lättare att bromsa och komma tillrätta med problemen. Det handlar om att hitta balans mellan krav och resurser”, säger Diana Pilut.
Foto: Per Ohlsson

Diana Pilut blev färdig stresspedagog förra året. Nyligen slog hon upp portarna i ny lokal vid campingen på Tingsryd resort. Vägg i vägg med två kollegor i hälsobranschen – Mathilda Andersson, som driver Muskelknutan, och Maria Petersén, som är inne på sitt elfte år med Salong Egentid.

Själv driver hon företaget DP stresshantering och massage. Med föreläsningar, workshops, kurser och individuella samtal som redskap hjälper hon folk att hitta balans i livet. Dessutom har hon jobbat som massageterapeut under många år. Nu kombinerar hon kropp och själ, skulle man kunna säga.

– Sedan förra året är jag även utbildad stress- och avspänningspedagog med kbt-inriktning, säger hon.

Men lördagen 9 mars – dagen efter internationella kvinnodagen – är det fokus på stress i Parken i Urshult.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Finns det speciell kvinnostress?

– Jag tror att vi kvinnor värnar mer om hemmet och familjen och kanske vi oroar oss mer. Det är bara vad jag tror...

Brukar du vara ute och prata stress?

– Jag har varit på en del äldreboenden samt skolor och företag. Det har varit otroligt roligt och intressant. Många blir ju stressade av att sluta jobba och känner att de plötsligt inte har något sammanhang. Förr i tiden, innan mobiler och datorer, så var det ju en annan typ av stress. Nu, med sociala medier, är det fler intryck än när man satte sig i lugn och ro och pratade i telefon eller slog på tv:n till nyheterna. Ännu längre tillbaka i tiden blev man stressad över regn, som kom eller inte kom, och om skörden skulle slå in.

Vilket fokus blir det nu?

– Jag tänker förklara vad som händer i hjärnan när vi stressar. Om man förstår och känner signalerna blir det lättare att bromsa och komma tillrätta med problemen. Det handlar om att hitta balans mellan krav och resurser och så ska jag tipsa om hur vi kan återhämta oss.

Diana Pilut har jobbat inom omsorg och med friskvård på Medley vattenpalatset i 14 år – först som undersköterska och så småningom som diplomerad och certifierad massageterapeut. Men hon vet också, av egen erfarenhet, vad hon talar om.

– Jag har själv varit sjukskriven för utmattning två gånger och andra gången så tänkte jag att det måste finnas något jag kan göra. Jag ville veta vad som hände i min kropp och varför det hände, och det finns verkligen saker som kan förhindra att så många går omkring och mår dåligt. Därför startade jag mitt företag och därför vill jag hjälpa till att göra vardagen bättre för andra.

Vad kan få dig själv stressad i dag?

– Det är väl mer familjerelaterat... Om något av mina barn inte skulle må bra eller så. Sedan har även jag dagar när jag känner att det är mycket. Men då har jag verktyg att ta till och vet hur jag ska hantera det.

Läs mer

Valerie Kyeyune Backström skildrar amerikanska miljöer känsla för detaljer.

Kultur

Lyxhustrun i Los Angeles fångas med detaljer

Debutanten Valerie Kyeyune Backström gräver djupt i ytligheten.

Susanne Jansson.

Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.

Författaren och översättaren Dmitri Plax har skrivit en drygt sexhundra sidor lång bok fylld av hågkomster, förtvivlan och kärlek, allt ackompanjerat av egna illustrationer.

Kultur

Kämpar mot tiden för att hålla kvar minnet av den älskade sonen

Författaren och översättaren Dmitri Plax son Peter mördades i augusti 2019 av en skolkamrat.

Agneta Pleijel är aktuell med boken ”Dubbelporträtt. En roman om Agatha Christie & Oskar Kokoschka”.

Kultur

Ömsint insikt när Pleijel diktar om Agatha Christies konstnärsmöte

I ”Dubbelporträtt” möts två starka konstnärliga och litterära personligheter i en insiktsfull dialog om konsten och livet.

Nina Björk står för levande motstånd

Veckans böcker

Nina Björk står för levande motstånd

Recensenten Fedja Wierød Borčak har läst en bok som sprudlar av energi och intellektuell fantasi.

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Kultur

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Vem som helst kan lägga upp sitt korta videoklipp och bli en viral succé.