Barnen spräcker budgeten

Egentligen ska man väl vara glad. Antalet barn inom skolbarnomsorgen har ökat så pass mycket att fler personal behövs på fritids. Men - det betyder också att barn- och utbildningsnämndens budget hotar att spräckas.
Tingsryd • Publicerad 4 oktober 2011

– I Tingsryd är trycket så stort att vi precis klarar av att ta emot barnen på de platser som finns, säger skolchef Yngve Rehnström.

Det ökade antalet barn har drivit skolförvaltningens kostnaderna för arbetskraft i höjden. Sammanlagt med nästan 1,7 miljoner kronor över budgeterad ram i nuläget. Just det, i nuläget. Vad som ligger bakom siffrorna verka nämligen inte helt klart.

Oklart är till exempel hur många fler barn det egentligen rör sig om. Varken skolkamreren eller barnomsorgens planeringsledare har några siffror.

– Den 15 oktober har vi en avstämningsdag. Då ska vi utreda vad som har skett, säger planeringsledare Mats Ingolf.

Det är ju rektorernas siffror som ligger till grund för den prognos som lagts fram för barn- och utbildningsnämnden i förra veckan. Men vad är det för siffror?

– Fler barn är i sig positivt. Det kan dels ha att göra med flyttningar inom kommunen men delvis kan det också beror på inflyttade familjer, säger planeringsledare Mats Ingolf.

Både han och skolkamreren Jan-Henrik Lothigius poängterar att en prognos alltid bara är en prognos med stor osäkerhet.

Men likväl har barn- och utbildningsnämnden fått en leverans av prognossiffror som både gläder och skrämmer på samma gång. Att sia om ett kraftigt underskott i verksamheten är inget som gör politiker glada.

I budgeten för 2011 finns nästan 51 miljoner kronor avsatta förskola och skolbarnomsorg. Den ramen verkar spricka med 1,7 miljoner kronor. Det måste bero på något.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.