Beskyllning om jäv var felaktig

En besviken entreprenör anklagade gatuingenjören Ola Karlsson för att ha varit jävig i utvärderingen av ett anbud. Men både förvaltningsrätten och kammarrätten friade honom från anklagelsen.
Tingsryd • Publicerad 7 maj 2010
Ola Karlsson, gatuingenjör vid Tingsryds kommun.
Ola Karlsson, gatuingenjör vid Tingsryds kommun.Foto: 

Domarna kan inte längre överklagas.

– Det känns bra. I en så liten kommun som Tingsryd känner man sig ut-pekad. Även om jag förblev anonym i tidningsartiklarna så kunde folk lätt räkna ut vilken tjänsteman det var frågan om, säger Ola Karlsson.

Han tvivlade aldrig på att han hade hanterat upphandlingen av grus rätt och framförallt opartiskt. Entreprenören hade nämligen hävdat att Ola Karlsson skulle ha gynnat en tidigare arbetsgivare som han lämnat för tre år sedan.

– Varken jag eller kommunen har någonting att tjäna på genom att gynna en anbudsgivare. Vi vill ha en öppen konkurrens mellan olika företag eftersom det ger kommunen ett så bra pris som möjligt.

Han var hela tiden över-tygad om att han utfört sitt arbete korrekt. Men när jävanklagelsen kom tog han ändå åt sig.

– Framförallt kändes det överrumplande. Jag erkänner att jag blev arg, men mest var jag för- vånad, säger Ola Karlsson.

När han lämnade sitt förra arbete och blev gatuingenjör för Tingsryds kommun år 2007 visste han att det var något speciellt med att bli kommunal tjänsteman.

– Man blir en mera offentlig person. En kommunal tjänsteman är alltid mera utsatt för noggrann granskning och folk tvekar inte att angripa en tjänsteman med kritik.

Det är helt okej för Ola Karlsson.

– Jag tycker att vi tjänstemän får tåla det. Det beror dock på hur det har gått till. Jag anser att granskning och kritik ändå måste gå schyst till. Jag vill inte bli ett lovligt byte bara för att jag är tjänsteman.

Upphandlingen av grus fullföljs nu.

– Tingsryds kommun kommer att teckna avtal med Tingsryds LBC som gäller grusleveranser för år 2010 och med möjlighet till förlängning 2011 och 2012, säger Ola Karlsson.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.