Centern kritiserar regionförslaget

Centerpartiet i Tingsryd tror att länet blir åsidosatt vid en regionbildning med Skåne. Ändå får de inget gehör från kommunens övriga partier, anser Mikael Andersson (C).
– Vi har försökt lyfta frågan, men de vill inte ens ta i den.
Tingsryd • Publicerad 8 oktober 2011
Inge Strandberg (M)
Inge Strandberg (M)Foto: Bernd Blankenburg
Mikael Andersson (C)
Mikael Andersson (C)Foto: Bernd Blankenburg

I veckan tog kommunstyrelsens arbetsutskott i Tingsryd beslutet att de vill ingå i den föreslagna regionen, där också Kalmar, Blekinge och Skåne län ingår. Om ett par veckor tas det slutgiltiga beslutet i kommunfullmäktige.

Men Centerpartiet stretar emot och menar att sammanslagningen kan ligga länet i fatet när det är dags för frågor om exempelvis infrastruktur.

– Vi tror helt enkelt inte att vi tjänar på det. Infrastruktursatsningarna kommer ske i Malmö och kanske ända ner till Köpenhamn, risken finns att vi inte får gehör för våra frågor och missar tillväxt, säger Mikael Andersson (C).

Det är alltså Skåne ni motsätter er i en region?

– Ja, det kan man säga. Vi tycker att det är viktigt att hålla samman Småland, men också att få in Kalmar, för universitetets skull och Blekinge, där vi i Tingsryd har en del samarbete. Men som det ser ut nu missar vi Jönköping som är ett viktigt län.

Han anser att Småland är en tillräckligt expansiv region även utan Skåne, men anser att majoriteten i Tingsryd blundar för partiets oro.

– Hittills har vi inte fått något gehör från övriga partier. Vi har inte lyckats få dem intresserade av en diskussion.

Inge Strandberg (M) har svårt att förstå Centerpartiets argument och tror på den föreslagna regionbildningen.

– Det här handlar om kommunikation, sjukvård och en utveckling av strukturerna och jag tror att det här är det bästa alternativet.

Förstår du Centerpartiets oro?

– Vi är redan i dag en av de starkast växande regionerna i landet och vi får vad jag förstår ganska många representanter i en ny region. Om det skulle bli problem, då får vi se till att göra vår stämma hörd. Det blir spännande att se vad som händer framöver.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.