Centern lämnar inte alliansen

Det verkade som om, men det blir inte så. Nämligen att centern skulle lämna den borgerliga alliansen före valet. Centerns gruppledare i Tingsryd vet inget om det i alla fall.
Tingsryd • Publicerad 8 juni 2010
Sören Gabrielsson, centerns första namn på kommunvalsedeln.
Sören Gabrielsson, centerns första namn på kommunvalsedeln.Foto: 

– Alliansen är vårt första alternativ för samarbete och det är klart att vi ska fortsätta efter valet, säger Sven-Erik Svensson.

På tisdagseftermiddagen hade han ännu inte kunnat nå sin partikamrat Sören Gabrielsson från Väckelsång. Denne hade uttalat sig i lokalradion på så sätt att man kunde tro att centern nu lämnar alliansen för att driva sin egen sak under valkampen.

För Sven-Erik Svensson framstår det inte vara vettigt att lämna m, kd och fp ryggen nu: "Då måste ju fullmäktige ha nyval för alla nämnder och styrelser." Den borgerliga alliansen finns kvar. Något annat har man inte talat om inom c-gruppen.

– Däremot har vi från centern varit mycket tydliga i två år. Nämligen att vi inte vill vara med om att skriva ett gemensamt valprogram inom alliansen, säger han.

Han medger att visst har det varit kämpigt en längre tid med samarbetet inom alliansen.

– Det är framförallt tre frågor som vi alla inom alliansen vet att vi är oense om. Det är kostverksamheten, skolorganisationen och frågan om friskolor. Dessa frågor har tagit kraft och energi. Men vi är fortfarande med i alliansen ihop med moderater, kristdemokrater och folkpartiet, säger Sven-Erik Svensson.

Men i de nämnda frågorna vill centern driva en egen valkampanj.

– Besluten om kosten är fattade, men inget har verkställts. Det centrala köket ska inte byggas förrän 2013. Därför är det också möjligt att ändra fattade beslut.

Det är jobbigt att hålla ihop alliansen, men ännu så håller den enligt Sven-Erik Svensson.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.